hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 02. 27. (XIX/9) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Korrigál vagy lejtőre kerül a Fidesz?

Az elmúlt hetekben nagy erőfeszítéseket tettek a Fideszben arra, hogy megpróbálják begyógyítani azokat a sebeket, amelyeket tavaly év végére szedtek össze maguknak nemzetközi és belföldi hatalmi harcaik során. Miközben úgy tűnik, hogy egyes területeken, mint például az amerikai–magyar kapcsolatokban sikerült konszolidációt elindítani, addig a párton belüli törésvonalak erősebbek lettek, a bizalmatlanság pedig szinte tapintható a kormánypártok sorai között. A pesszimistább kormánypártiak attól félnek, hogy nehogy a Fidesz is az MSZP kudarcos pályáját járja be. Az optimisták szerint azért kedvező számukra a vészjelzésnek is tekinthető veszprémi időközi választási fiaskó, mert így még időben korrigálhatnak.

Civil láb a politika ajtónyílásában - Interjú Kész Zoltánnal

A híreket szűrve kapta, a Facebooktól elzárták, stábja szinte bura alatt tartotta, hogy bírja a strapát, mely a választási kampányban ránehezedett. Egyetlen korábbi mondatát sem szégyelli, azokat sem, melyekkel sokat vádolták, és azt sem, amelyet ma már nem mondana. Kész Zoltán a civil társadalom ismeretlenségéből érkezett, és mint a legkisebb királyfi nyerte el Navracsics Tibor mandátumát Veszprémben, egy masszívan jobboldali körzetben.

Kinek a testvérei a „gyilkos gazemberek”?  

„Nem a vallási és társadalmi közeg a terrorcselekmények kiváltó oka” – ez volt az ELTE Vitaklub aktuális rendezvényének tétel­mondata. A tételmondat mellett M. Soós Tamás orientalista és Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő érvelt. Az ellenzői oldalt pedig Kis-Benedek József ezredes, biztonságpolitikai szakértő és Ruff Tibor filozófus-teológus képviselte.

A passzivitás készítette ki a kétharmadot

Óriási meglepetést okozott a baloldalon, hogy a hétvégén az immár több választás óta jobboldali fellegvárnak tartott  Veszprémben milyen nagy arányban győzték le a Fideszt. Az optimistábbak előzetesen azt vélték, hogy már az is nagy siker lenne, ha nagyon szorossá válna a meccs. Tavaly áprilisban ugyanis még húsz százalékkal kaptak ki, miközben a hétvégén tíz százalékot vertek a kormánypárti jelöltre.

Megszűnt a segély

Március 1-jétől átalakul a szociális ellátások rendszere, ami egyesek szerint azt jelenti, hogy a maradék szociális biztonság is megszűnik. A lakásfenntartási, az adósságkezelési támogatás, a méltányossági ápolási díj vagy a közgyógyellátás folyósítása ezentúl az adott önkormányzattól függ. Az átalakítást az eddigi rendszer átláthatatlanságával indokolják, és azzal, hogy rosszul célozta meg a legrászorultabbakat.

Hit és értékek

Válaszok az új ateizmus állításaira (3. rész)

Az új ateizmussal foglalkozó sorozatunk harmadik részében a mozgalom egy további, Isten létezésével szembeni ellen-vetését tárgyaljuk, amely szerint a Teremtő és a szabadság (szabad akarat) léte kölcsönösen kizárják egymást, mivel ha Isten mindent előre tud, akkor sem Ő maga, sem teremtményei nem lehetnek valóban szabadok.

HÁTTÉR

Az Evola vírus - Kiért rajong Vona Gábor?

„Azt sokan tudják rólam, hogy mennyire nagyra tartom Hamvas Bélát, Prohászka Ottokárt vagy Julius Evolát, mint ahogy azt is, hogy Baranyi Tibor Imre, tradicionális gondolkodó az egyik fő tanácsadóm szellemi kérdésekben” – nyilatkozta Vona Gábor a Betyársereg honlapjának. Nem a magyar pártvezér az első, aki példaként tekint Julius Evolára, a fasizmus legspirituálisabb szószólójára, a mélységesen kereszténygyűlölő ideológusra.

Jehezkeli: Európának fel kell ébrednie

„Európa robban” címmel tartott előadást Budapesten Zvi Jehezkeli izraeli újságíró, aki arabtudását és közel-keleti megjelenését kihasználva bejutott a legzártabb európai muszlim közösségekbe is. Dokumentumfilmet készített róluk, amelyben dzsihádisták és ismert radikális iszlamista hitszónokok, köztük Anjem Choudary sejk, nyíltan hangoztatják ideológiájukat és célkitűzésüket: hogy az iszlám uralma az egész világon megvalósuljon. Jehezkeli szerint Európának fel kell ébrednie, mert puskaporos hordón ül, amely előbb vagy utóbb robbanni fog.

Dübörög a globális fegyverbiznisz

70 évvel a második világháború után gőzerővel fegyverkezik a világ, mutatják a fegyvergyártó cégek eladásai. A Föld 23 országa duplázta meg hadi kiadásait 2004 és 2013 között. A katonai kiadások globális szinten évek óta stabilan a hidegháborús időszak szintje fölött vannak. Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon hová megy ez a rengeteg harci eszköz, és hogyan alakulnának az erőviszonyok egy újabb globális konfliktus kitörésekor?

Görög hosszabbítás

Az utóbbi hetekben egyre többször került a vezető hírek közé Görögország az Európai Bizottsággal, az IMF-fel és az EKB-val (röviden „Trojkával”) folytatott tárgyalásai kapcsán. A téma természetesen a válságkezelés és a pénz. Ahhoz azonban, hogy a mostani - feszültségektől cseppet sem mentes - helyzetet jobban megértsük, az ide vezető folyamatokat is azok teljességében kell ismernünk.

Mutyi helyett teljesítmény

Nagynevű külföldi egyetemeken tanuló, és Magyarországra visszaköltöző sikeres és lelkes fiatalok elhatározták, hogy kinevelnek egy új szellemi elitet, amely nem az uram-bátyámos viszonyokon szocializálódik, hanem a saját nemzetközi sikereit, tapasztalatait adja bele, hogy felkarolja a magyar társadalomnak fontos ügyeket. Álomszerűnek tűnik? Zeitler Ádámot, a budapesti Milestone Institute társalapítóját és barátait évek óta ez a küldetés viszi előre.

A cigánytelepről a katedrára

A kaposvári cigánytelepen született, tizenhét éves korában férjhez akarták adni, de ő inkább tanulni akart és tanítani. A család támogatása nélkül ez kivitelezhetetlen lett volna, a romák bárminemű oktatásában ez a kiindulópont: a szülők megnyerése – mondja a 40 éves Farkas Mária, pedagógus és romológus, a Gandhi Gimnázium volt igazgatóhelyettese, többek között a cigány népismereti tankönyv társszerzője.

KÁVÉSZÜNET

Síelésre fel!

Bár nálunk az idei nagyobb hó még várat magára, hazánk legnagyobb és legismertebb síközpontjai most is felkészülve várják a havas sportok szerelmeseit.

Vízi világ otthon

Kicsi, olcsó, népszerű, jól néz ki a polcon, az íróasztalon vagy akár a konyhában is. Nem szereti a túl sok napsütést, nem igényel túl sok gondozást. Az akvarisztika új trendje: nanoakvárium!

Most akkor veszélyes a szója vagy nem?

Az élelmiszeriparba pár évtizede berobbant szója az állati takarmányozástól a speciális élelmiszerekig ma már mindenhol fellelhető. A már-már csodaszernek kikiáltott növény azonban nemcsak a vegán vagy szénhidrátcsökkentett élelmiszerekben, hanem a kenyértől a csokoládékig mindenütt előfordul. A fitoösztrogéneket tartalmazó növény fogyasztása azonban cseppet sem veszélytelen az endokrinológusok szerint. A szója lehetséges élettani hatásairól Prof. Balázs Csaba immuno-endokrinológust kérdeztük.

Spórol a család

Közel tízezer háziasszonynak segített beosztani a kosztpénzt, és ügyesebben menedzselni a háztartásvezetést Fa Kinga pénzügyi őrangyal, aki bebizonyította, hogy kis pénzből is lehet tartalmasan és egészségesen étkezni.

Kiélezett verseny az Oscaron

Az eddigi években a legtöbb aranyszobrocska sorsa kiszámítható volt, idén viszont még a legfőbb kategóriákban sem lehetett egyértelmű állást foglalni. Ahol pedig igen, a vasárnapi gála még ott is tudott (olykor bizony kellemetlen) meglepetést okozni… A legfontosabb kategóriákra jelölt filmeket ismertetjük.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!