hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mutyi helyett teljesítmény

Nagynevű külföldi egyetemeken tanuló, és Magyarországra visszaköltöző sikeres és lelkes fiatalok elhatározták, hogy kinevelnek egy új szellemi elitet, amely nem az uram-bátyámos viszonyokon szocializálódik, hanem a saját nemzetközi sikereit, tapasztalatait adja bele, hogy felkarolja a magyar társadalomnak fontos ügyeket. Álomszerűnek tűnik? Zeitler Ádámot, a budapesti Milestone Institute társalapítóját és barátait évek óta ez a küldetés viszi előre.

Egyik előadásában részben az iskolai értékelést okolta a Magyarországon tapasztalható alacsony vállalkozó kedvért. Ez a két dolog pontosan hogyan is függ össze?

– A görcsös teljesítménykényszer elengedése lehet az egyetlen út ahhoz, hogy valami olyat alkossunk, amely abszolút rendszeren kívüli, senkinek nem jutott még az eszébe. A magyar ötfokú értékelési rendszer a hibakeresést, a kudarctól való félelmet erősíti, miközben egy vállalkozónak kiváló kudarctűrő képességének kellene lennie, hiszen az ötleteinek nagyjából a tizede életképes. Fontos kérdés persze, hogy mi okozhatta a hibákat, de nem az a lényeg, hogy tízből három hiba lett, hanem sokkal inkább arról kell beszélni, hogy ezeket hogyan lehet kijavítani. Amikor a hiba egyfajta bélyeg – és bizony Magyarországon démonizálva vannak a hibák az egész társadalomban –, ez összefügghet a vállalkozó kedv alacsony alakulásával, mert egyszerűen az ember mindig retteg attól, hogy valamit elront.

Melyek a magyar oktatási rendszer előnyei?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!