hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mutyi helyett teljesítmény

2015. 03. 05.
Nagynevű külföldi egyetemeken tanuló, és Magyarországra visszaköltöző sikeres és lelkes fiatalok elhatározták, hogy kinevelnek egy új szellemi elitet, amely nem az uram-bátyámos viszonyokon szocializálódik, hanem a saját nemzetközi sikereit, tapasztalatait adja bele, hogy felkarolja a magyar társadalomnak fontos ügyeket. Álomszerűnek tűnik? Zeitler Ádámot, a budapesti Milestone Institute társalapítóját és barátait évek óta ez a küldetés viszi előre.

Egyik előadásában részben az iskolai értékelést okolta a Magyarországon tapasztalható alacsony vállalkozó kedvért. Ez a két dolog pontosan hogyan is függ össze?

– A görcsös teljesítménykényszer elengedése lehet az egyetlen út ahhoz, hogy valami olyat alkossunk, amely abszolút rendszeren kívüli, senkinek nem jutott még az eszébe. A magyar ötfokú értékelési rendszer a hibakeresést, a kudarctól való félelmet erősíti, miközben egy vállalkozónak kiváló kudarctűrő képességének kellene lennie, hiszen az ötleteinek nagyjából a tizede életképes. Fontos kérdés persze, hogy mi okozhatta a hibákat, de nem az a lényeg, hogy tízből három hiba lett, hanem sokkal inkább arról kell beszélni, hogy ezeket hogyan lehet kijavítani. Amikor a hiba egyfajta bélyeg – és bizony Magyarországon démonizálva vannak a hibák az egész társadalomban –, ez összefügghet a vállalkozó kedv alacsony alakulásával, mert egyszerűen az ember mindig retteg attól, hogy valamit elront.

Melyek a magyar oktatási rendszer előnyei?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!