hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Most akkor veszélyes a szója vagy nem?

2015. 03. 05.
Az élelmiszeriparba pár évtizede berobbant szója az állati takarmányozástól a speciális élelmiszerekig ma már mindenhol fellelhető. A már-már csodaszernek kikiáltott növény azonban nemcsak a vegán vagy szénhidrátcsökkentett élelmiszerekben, hanem a kenyértől a csokoládékig mindenütt előfordul. A fitoösztrogéneket tartalmazó növény fogyasztása azonban cseppet sem veszélytelen az endokrinológusok szerint. A szója lehetséges élettani hatásairól Prof. Balázs Csaba immuno-endokrinológust kérdeztük.

Egyre gyakrabban hallani a szójáról, hogy az eddig pozitívan propagált hatásai nem bizonyítottak, vagy éppen ellentétes hatásukat fedezik fel. Milyen endokrinológiai elváltozást okozhat emberi vagy állati fogyasztás esetén?

– A szójabab több úgynevezett fitoösztrogént, hormonszerű vegyületet tartalmaz, legfontosabb közülük a genisztin és daidzin nevű izoflavonok. A fitoösztrogének a szóját fogyasztó állatok szaporodását befolyásolják: rossz terméshozam esetén nő a növényben a koncentráció, ezáltal az őket veszélyeztető állatok szaporodása csökken. Tipikusan endocrine disruptorsnek nevezett vegyületek, amelyek megzavarják az állatok és emberek hormonháztartását. Mivel ezek az anyagok alapvetően a növény védekezését szolgálják, koncentrációjuk a földeken, illetve a tárolókban fellépő stresszfaktorok függvényében nő, így a szójatermékekben változó mennyiségben vannak jelen. A hatásukat vizsgálva a szójaösztrogének hasonlítanak az emberi női nemi hormonra, és kapcsolódva az emberi ösztrogénreceptorokhoz, hol ösztrogén, hol antiösztrogén hatást váltanak ki. A fitoösztrogéntartalom ráadásul szójafajtánként, termesztési helyenként és évjáratonként erősen ingadozik. Gyógyszerészeti termékekben az izoflavontar­talom ugyan standardizálva van, de nem az egyes anyagok aránya, ezért például a már említett genisztein tízszer olyan erős ösztrogénaktivitással rendelkezik, mint a daidzein.

Az ázsiai kultúráról, különösen a japánokról ódákat zengenek, mennyire kevés a prosztata-, petefészek- és mellrák, amit a szójatermékek fogyasztásának számlájára írnak. Más adatok szerint éppen a szaporítószerveket érintő rákos megbetegedések terén egyáltalán nem áll jó helyen Japán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!