hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Bush első próbái

Még alig értek véget a sajtóértekezletek, amelyeken Bush megválasztott elnök bejelentette a rövidesen hivatalba lépő miniszterek neveit, máris megkezdődtek a lépések a demokrata ellenzék részéről, amelyek egyes jelölések megváltoztatására irányulnak. Tudni kell ehhez még azt is, hogy a jelölteket a szenátusnak is jóvá kell hagynia, amely folyamatot alaposan megnehezíthetik a szóban forgó kezdeményezések. Persze ezek a jelenségek nem számítanak újdonságnak az Egyesült Államok történetében, hiszen szinte minden hatalomátadásnál fellelhetők, csak éppen a szereplők változnak attól függően, hogy a demokraták vagy a republikánusok kezébe kerül a gyeplő. 

Zuhanás közben lelőtték

Ron Brown, Clinton egykori kereskedelmi minisztere 1996-ban egy horvátországi repülőgép-szerencsétlenség következtében halt meg. Halálának oka azonban úgy tűnik, csak látszólag ilyen "egyszer?", a kereskedelmi minisztérium által készített titkos jelentés, a tetemeket vizsgáló patológusok és az igazságügyi fotós beszámolója szerint ugyanis Brown fején olyan szokatlan sérülés is volt, amely könnyen származhatott lőfegyvertől. Az ügy pontos tisztázására akkor nem került sor, mivel a sietősen lefolytatott nyomozás során nem rendeltek el boncolást. A jelentés egy példánya a Word Net Daily cím? elektronikus napilap birtokába került, amely összeállításában felidézte az öt évvel ezelőtti eseményeket.

Megrontók klubja

12 országban 107 férfit tartóztatott le a brit rendőrség, amikor felgöngyölítették a világ egyik legnagyobb internetes gyermekpornó-hálózatát. A hálózat, amelyet a Wonderland Club nev? pedofil csoport működtetett, egész Európát magába foglalta, és behálózta Amerikát, valamint Ausztráliát is. A brit rendőrség állítása szerint a klub a valaha látott legalantasabb, "gyomorforgató" képeket mutatta be gyerekekről. 

Radioaktív hintőpor

Európa aggódik, miután a közelmúltban a Balkánon szolgált hat olasz és több, más nyugat-európai országból származó NATO-katona halt meg leukémiában. Egyes vélemények szerint egy Horvátországban szolgálatot teljesített magyar katona halála is ide kapcsolódik. A közvéleményt erősen foglalkozatja a kérdés: nem az uránmagos NATO-lövedékek okozták-e a "Balkán-szindrómát". Miközben az Észak-atlanti Szövetség illetékesei határozottan tagadják, hogy összefüggés lenne a gyengített uránt tartalmazó lövegek és a rejtélyes megbetegedések között, az oroszok szerint a NATO "szeméttelepként" használta Jugoszláviát az 1999-es bombázások idején. Jugoszláv orvosok rámutattak: a következő tizenöt évben harminc százalékkal nőhet a rákos megbetegedések száma a bombázott területeken. 

A kergekór áldozatai

Gerhard Schröder német szövetségi kancellár a héten elfogadta két minisztere lemondását. Andrea Fischer (Zöldek) az egészségügyi tárca éléről távozott, Karl-Heinz Funke (SPD) az agrárszféra irányításától búcsúzott el. A novemberben kirobbant németországi kergemarhakór (BSE)-krízis kapkodó, hibás menedzseléséért felelősséget vállaló két politikus lépését az ellenzéki pártok egyhangúlag üdvözölték, bár megkésettnek ítélték.

Belföld

Februártól csöngetnek a kérdezőbiztosok

"A népszámlálási tematika mindig az adott kort tükrözi" – olvashatjuk a Népszámlálások Magyarországon cím? 2001-es kiadvány első fejezetében. Innen tudható az is, hogy a népszámlálás intézménye mintegy 4000 éves, először Kínában végeztek hasonlót, fehér folt a korok térképén a középkor, magyar tekintetben pedig Mária Terézia volt az első próbálkozó. Az osztrák-magyar uralkodó nem járt sikerrel: a magyar nemesség egész egyszerűen megtagadta az adatszolgáltatást. 

Választási előjáték

Országos politikai üggyé fajult a fővárosi X. kerületi hulladéktelep, hajdan volt agyagbánya rekultivációja. Révész Máriusz (Fidesz) országgyűlési képviselő parlamenti interpellációját követően hamarosan sajtótájékoztatón fogalmazta meg gyanúit a területet érintő "visszaélésekről". 

Hangulat is lehet kirekesztő

Amennyiben a francia menekültügyi hivatal – a kiszivárogtatott hírek szerint – jogosnak tartja a zámolyi romák panaszait és menekültstátust ad számukra, akkor újra kellemetlen helyzetbe kerül Magyarország. Ugyanis Kanada mellett újra egy független állam emberjogi szervezete "ítéli el" egyfajta módon a magyar "rendszert". 

Indulás előtt

Kívülről nem nagyon ronda a ház. Igazi arcát azonban belső udvaráról mutatja. Számtalan lakássá alakított fészerében, folyosóján és melléképületében, nem éppen EU-konform körülmények közt hatvan ember él. Az udvar szemete közt – áll itt öreg Lada, kiszuperált babakocsi, lóabrak és az egyik sarokban fölhalmozva egy valóságos, kicsinyített szeméttelep – ide látszik a város büszkesége, a vár. A püspöki palota teraszáról akár ide is inthetne az érsek, ám ő most a Szent Mihály Székesegyházban a szentévet búcsúztatja. A harang szavát itt is hallani, de ez, úgy tűnik, kevés. Két hét múlva, ha nem történik valami, Veszprém tíz roma családja fölkerekedik és elindul Hollandiába. A közösséget – melyből most dél felé csak az asszonyokat és lányokat találom idehaza – eddig Babai János, az Országos Cigány Önkormányzat helyi koordinátora bírta maradásra, annak ellenére, hogy nekem azt súgja, menjen aki menni akar. Majd hozzáteszi: "Azért csak mindenki magyarként induljon, csendben és ne mint cigány, hatalmas felhajtással. Mert nem jó, ha úgy néz ránk a világ, mint egy olyan országra, ahonnan csak kivándorolni érdemes. Nem akarjuk elhagyni ezt a szép Magyarországot! De ha egyszer nem lehet már boldogulni, ha mi csak cigányok vagyunk és ez miatt nem kapunk munkát, akkor mit tegyünk, mondja meg?!

Hit és értékek

Társbérlő a megváltásban

Hatalmas postai küldeményt vehettek át január első hetében a Vatikánban. A "pótmikulás" ezúttal hatmillió hívő – köztük 550 püspök és 52 kardinális – által aláírt kérvényeket hozott a katolikus világ fővárosába. A 148 ország polgárai által aláírt petíciók azt követelik az egyházfőtől: hivatalos dogmaként ismerje el Szűz Mária "társmegváltói" címét.

A dicsőség energiája

"Ember készítette, de paranormális erők működnek rajta keresztül. Tűz és fényjelenségek veszik körül, a közelében tartózkodók közül egyeseket megöl, másokat hirtelen gazdagsággal ajándékoz meg, folyókat állít meg, egymaga hadseregeket futamít meg, és városokat dönt romba" – írja egy népszerű angol szerző, Graham Hancock a történelem egyik legérdekesebb és legtöbb talánnyal övezett tárgyáról. A Discovery Channel tudományos ismeretterjesztő sorozat filmje szerint esetleges megtalálása minden idők legnagyobb régészeti szenzációja lenne, ugyanakkor legalább 2500 éve senki nem látta. Vannak azonban – mint az elmúlt héten lapunknak nyilatkozó Haim Richman rabbi, a jeruzsálemi Templom Intézet vezetője – , akik bíznak abban, hogy valahol megvan és egyszer előkerül az ősi frigyláda.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!