hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Radioaktív hintőpor
Uránpánik Európában

2001. 01. 13.
Európa aggódik, miután a közelmúltban a Balkánon szolgált hat olasz és több, más nyugat-európai országból származó NATO-katona halt meg leukémiában. Egyes vélemények szerint egy Horvátországban szolgálatot teljesített magyar katona halála is ide kapcsolódik. A közvéleményt erősen foglalkozatja a kérdés: nem az uránmagos NATO-lövedékek okozták-e a "Balkán-szindrómát". Miközben az Észak-atlanti Szövetség illetékesei határozottan tagadják, hogy összefüggés lenne a gyengített uránt tartalmazó lövegek és a rejtélyes megbetegedések között, az oroszok szerint a NATO "szeméttelepként" használta Jugoszláviát az 1999-es bombázások idején. Jugoszláv orvosok rámutattak: a következő tizenöt évben harminc százalékkal nőhet a rákos megbetegedések száma a bombázott területeken. 



Portugál szakember radioaktív sugárzást mér Koszovóban. Évekig hallgattak Fotó: Reuters

A NATO-tagországokat megosztani látszik a Balkán-szindróma kérdése: a kérdéses lövegek gyártásában érdekelt Egyesült Államok és Nagy-Britannia tagadja a kockázat meglétét, míg Németország, Olaszország, Belgium és Portugália követelik a teljes kivizsgálást. Mindenesetre Madeleine Albright távozófélben lévő amerikai külügyminiszter sietett azzal csillapítani az európaiak kedélyeit, hogy "a NATO komolyan veszi az európai aggodalmakat". Az atlanti szövetség megígérte: a közvélemény megnyugtatására csoportot állítanak fel, amely megvizsgálja, a gyengített uránium mennyire veszélyes az egészségre, okozhat-e rákot, illetve más betegségeket.

Időközben az olaszok és a németek gyengített uránra vonatkozó moratóriumi kérelmét az Észak-atlanti Szövetség elutasította. Robertson NATO-főtitkár rámutatott: a moratórium nem indokolt, mivel Európában jelenleg nincsen háború. Robertson szerint "nincs olyan bizonyíték, amely azt támasztaná alá, hogy a gyengített urániumot tartalmazó lövedékek 

felrobbanása nagy veszélyt jelentene a NATO irányítása alatt álló erők és a Balkán civil lakosságának egészsége számára".

A francia védelmi miniszter viszont arról számolt be, hogy négy, a Balkánon szolgálatot teljesített katonát kezelnek leukémiával katonai kórházakban. Olaszországban is nagy port vert fel a probléma, hiszen hat Boszniában és Koszovóban szolgált katona halt meg rákban. Belgiumban öten vesztették életüket rejtélyes körülmények között, Hollandiában ketten hunytak el leukémiában, Portugáliában pedig egy fiatal tiszt halálával volt tele a sajtó karácsony idején. Nemrégiben egy francia újságírónő, aki az Öböl-háborúban és a boszniai válság idején is tudósított, bejelentette: valószínűleg a gyengített uránt tartalmazó fegyverek okozták bél- és idegrendszeri, valamint izomproblémáit. "Nem állítom, hogy biztosan az uránium az oka, de beteg vagyok, és ugyanazok a tüneteim, mint a veteránokéi" – idézte Marie-Claude Dubint a Le Parisien. 



Egy 30 mm-es uránlövedék sajtóbemutatója a brüsszeli NATO-központban. Kemény fegyver Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!