hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hévíz, a magyar Bethesda
A világhírű tó a mai napig egyedülálló módon fejti ki természetes gyógyító hatását
Hévíz, a magyar Bethesda

A szocialista korszakban a tóforrás közeli kapaszkodónál érvényesült a szólásszabadság.(Forrás: Wikimedia Commons)

2020. 07. 15.
Hévízfürdőt első orvosi leírója Babótsay József orvosdoktor a János evangéliumában szereplő csodatevő tavacskához hasonlította, melyről 1795-ben írott füzetében így vallott: „Hogyne örvendenék néked, Tekintetes és Nemes Zala Vármegye! Örvendett valaha a zsidóság ama Bedzaidának, hogyne örülnék én is a te kebeledben régente kiöntött Magyar Bedzaidának.” A Bethesda arámi kifejezés, amely kegyelem vagy irgalmasság (könyörület) házának fordítható.

Gyógyforrás a mélyből

Hévíz városa hírnevét a világon egyedülálló gyógytavának köszönheti, természeti adottságait tekintve igazi unikum. A 4,4 hektár kiterjedésű Hévízi-tó a világ legnagyobb területű természetes, fürdésre alkalmas, meleg vizű gyógytava, amely gyógyhatásától függetlenül is egészen különleges képződmény. A nagyobb meleg vizű tavak általában agyag- vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévízi gyógytó viszont tőzegfenekű. A tavat tápláló forrásvíz 38,5 méteres mélységből tör a felszínre, áthatolva a mederfenék több méter vastagságú tőzegrétegén. 

A forrásbarlangban a mintegy tíz hasadékból feltörő hideg-, illetve meleg karsztvíz összekeveredik, s egy szűk folyosón áthaladva egyenletes, 38 és fél Celsius-fokos gyógyvízként lép ki a tőzeg alapú mederbe. Itt a karsztvíz szervetlen elemei feldúsulnak a tőzegfenék szerves anyagaival, melynek köszönhetően egyedülálló gyógykomplexummá válnak. A kölcsönhatás során a kémiailag aktív forrásvíz biológiailag aktív gyógyvízzé válva terül szét a tóban és a sajátos áramlási viszonyoknak köszönhetően szinte mindenhova egyenletes hőmérsékletben jut el. 

A hévízi gyógyforrás bőséges hozamú – 450 liter/ másodperc – melynek köszönhetően a tó óriási víztömege 2-3 nap alatt kicserélődik, s a levezető csatornán keresztül a Zala folyóba, majd a Balatonba ömlik. A gyógyvíz egyaránt gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kalcium, magnézium és hidrogénkarbonátos, valamint az enyhén radioaktív gyógyvizek kedvező tulajdonságait. A gyógyelemek a bőrön keresztül felszívódva, illetve a levegőből belélegezve jutnak a szervezetbe, s fejtik ki jótékony hatásukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!