hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kóser vágás: Európa visszatért a nácik első antiszemita rendeletéhez
A vágás tilalma megelőzte a sárga csillagot
Kóser vágás: Európa visszatért a nácik első antiszemita rendeletéhez

Az étkezési szabályoknak a zsidó életben, különösen az ünnepekben spirituális jelentőségük van.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 01. 13.
A náci zsidóellenes politika első lépése a megszállt európai országokban a kóser vágás betiltása volt. Decemberben az Európai Bíróság úgy döntött, hogy ezt a sötét emlékű korlátozást továbbra is alkalmazhatják Belgiumban, illetve ajánlják a tagállamok számára. Az európai, nemzetközi és magyar zsidó szervezetek mellett Magyarország kormánya is elítélte ezt a döntést.

De mi is a kóser vágás és miért igyekeztek több ízben betiltani a történelem során? Miért zavarta a nácikat? Mi lehet a problémája ezzel Európának, hogy lépésről lépésre visszahozták ezt a vallásszabadságot sértő gyakorlatot? 

Mielőtt a kérdés történelmi hátterét megrajzoljuk, mindenképpen szeretnénk lefektetni néhány olyan alapelvet, ami miatt a rituális vágás (a zsidó vallásban a sehita, az iszlámban pedig a dhabiha) a rituálisan tiszta, azaz az adott vallást gyakorlók számára engedélyezett, fogyasztható (a zsidóknál a kóser, a muszlimoknál a halal) állatok levágásának módja. Mivel vallási előírást követnek mind az állat kiválasztásánál, mind pedig a levágásánál, ezért ennek gyakorlása az adott hitgyakorlat részének tekinthető. Azaz ennek a gyakorlatnak a tiltása sérti a zsidó (és természetesen a muszlim) vallású emberek vallásszabadságát. A vallásszabadság pedig az elsőgenerációs polgári jogok közé tartozik, amelyet a nyugati civilizáció kulturális hagyománya alapján az államnak kell biztosítania és védelmeznie. 
Fontosabbak az állatok

Az Európai Unió számos esetben rendelkezett már a rituális vágással kapcsolatosan. Az egyik első ezzel kapcsolatos szűkítés már 1953-ban, az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. cikkelyében megjelent, amely deklarálta ugyan a lelkiismereti és vallásszabadságot, ugyanakkor megfogalmazta azt a kitételt, hogy ezt csak olyan formában lehet gyakorolni, amely „megfelel a törvényeknek” és a „demokratikus társadalmakban szükséges”. Azaz e két szabadságjog gyakorlásának széles körű megvalósulását az adott állam jogalkotóitól tette függővé. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!