Állatjogok kontra vallásszabadság: jóváhagyta a kóservágási tilalmat az Európai Bíróság
Izrael szerint a döntés azt jelzi, hogy a zsidók ismét nem kellenek Európának
Állatjogok kontra vallásszabadság: jóváhagyta a kóservágási tilalmat az Európai Bíróság

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 18.
Az Európai Bíróság csütörtökön úgy határozott, hogy a hatóságok elrendelhetik az állatok vágás előtti elkábítását, mellyel ellehetetleníthetik a zsidó és muszlim rituális vágást is.  Az Európai zsidó és muszlim szervezetek szerint ez az állatok jóléti jogát a vallásszabadság fölé helyezi. Izrael a döntést annak a jelének látja, hogy a zsidó közösségek nemkívánatosakká váltak Európában.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A bírósági döntés ezzel a Belgium flamand régiójában 2017-ben bevezetett és 2019-ben életbe lépett kóser- és halalvágási tilalmát hagyta jóvá, ami kimondja, hogy az állatok jogainak védelmében csak kábítás után vághatják le őket. Ez azonban nem teszi lehetővé, hogy a zsidók és a muszlimok megfelelően kivéreztessék az állatokat és betarthassák a vérevés tilalmára vonatkozó vallási előírásaikat. 

A rendeletet állatjogi aktivisták szorgalmazták a jószágok szenvedésének csökkentése érdekében.

"A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a rendeletben foglalt intézkedések lehetővé teszik az egyensúly megteremtését az állatjólétnek tulajdonított fontosság és a zsidó és muszlim hívők vallásának megnyilvánulási szabadsága között."

- áll a rendeletben.

Zsidó és muszlim csoportok viszont azzal érveltek, hogy a döntés támadás tradícióik és rituáléik ellen, továbbá sürgették az Európai Bíróságot, hogy a vallásszabadságot részesítse előnyben. 

A csütörtöki döntést európai zsidó csoportok és az izraeli kormány is elítélte.

Az izraeli külügyminisztérium szerint "a döntés azt mutatja, hogy a zsidó közösségek nemkívánatossá váltak Európában". Hozzátették, "sérül a vallásszabadság Európában, ami alapvető uniós jog... Fontos, hogy módot találjunk a döntés megváltoztatására és lehetővé tegyük az európai zsidó polgárok számára a zsidó vallásgyakorlatot"

Az Európai Zsidó Kongresszus szerint is "súlyosan aláásta" a döntés a zsidó vallásgyakorlathoz fűződő jogokat.

"Azt üzenni a zsidóknak, hogy életmódjuk nemkívánatos, csak egy rövid lépésre van attól, hogy ők maguk nemkívánatosak"

- jelentették ki nyilatkozatukban, hozzátéve, hogy jogi úton meg fogják támadni a döntést.

“Európa zsidó közösségei nem nyugszanak, amíg alapvető jogaik nem érvényesülnek és kapnak védelmet az európai jogban"

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!