hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A homoszexuális párok és az örökbefogadás: igény volna rá?
A homoszexuális párok és az örökbefogadás: igény volna rá?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 01. 13.
Európában az azonos nemű párok gyermekvállalása még olyan országokban is vitatott kérdés, ahol legálisnak számít a melegházasság. Az örökbefogadásra pedig még a homoszexuálisok között sincs tömegigény – ha terveznek is gyermeket, többnyire szeretnék, ha biológiai úton lehetne ezt megoldani.

Tavaly októberben jött ki az a kormányrendelet, amely örökbefogadások esetén elsődleges, majd egy következő rendelettel kizárólagos szemponttá emelte, hogy az érintett gyermekek házaspárokhoz kerüljenek. Eszerint ha egy örökbe adható gyermeknek sem megyei, sem országos szinten nem lehet alkalmas örökbe fogadó házaspárt találni, akkor jönnek szóba az egyedülálló jelentkezők, legvégül pedig a külföldi örökbe­fogadók. 

Az egyedülálló szülők ugyanakkor március 1-től csak „törvényben meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetben” és a családügyi miniszter jóváhagyása esetén fogadhatnak majd örökbe, de ennek kritériumai még nem ismertek. Így például az sem tisztázott, hogy felülbírálható lesz-e a korábban már alkalmasnak nyilvánított egyedülállók státusza. Beszámolók szerint vannak Tegyeszek, amelyek már most sem foglalkoznak – sem az újonnan jelentkező, sem a korábban alkalmasnak nyilvánított – egyedül­állókkal.

A lépések tiltakozások sorát váltották ki melegszervezeteknél, melyek az intézkedéseket a homoszexuálisokra nézve diszkriminatívaknak tartják. Szakmai oldalról nézve viszont a házaspárokat preferáló rendeletek a gyermekek érdekeit szolgálják, s a nem házasokat egyformán hátrébb sorolják, szexuális irányultságtól függetlenül. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!