hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az azonos nemű „szülők” mítosza: apa is kell, meg anya is
Mindegy, hogy milyen összetételű a család?
Az azonos nemű „szülők” mítosza: apa is kell, meg anya is

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 01. 21.
Mindegy, hogy milyen összetételű a család, a lényeg, hogy szeretet legyen. Az ilyen és ehhez hasonló, jól hangzó, ám annál felszínesebb mondások lehetnek ugyan népszerűek a „szivárványcsaládok” melletti kampányban, ám attól még nem válnak igazzá.

Évtizedek óta szakemberek tapasztalata és kutatások sora erősíti meg, hogy az együttélési formák közül a legstabilabb az egy nő és egy férfi házassága; a gyermekeknek pedig a legelőnyösebb, ha biológiai kapcsolat van köztük és a szüleik között; továbbá egyaránt szükségük van az apa és az anya személyiségére, mintájára a kiegyensúlyozott fejlődéshez. Kétségtelen, hogy együttélési formák között ma ebből az ideális felállásból (házasságra épülő, jól működő család) van a legkevesebb, ám ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk az ideális állapotra való törekvésről – különösen, ha gyermekek örökbe adásáról van szó. Hiszen nem a szülőknek/örökbefogadóknak van joguk a gyermekhez, hanem a gyermeknek van joga ahhoz, hogy a fejlődéséhez szükséges feltételeket az örökbefogadók minél jobban (az ideálishoz minél inkább hasonló módon) biztosítsák számára. 

Ezen a ponton érdemes egy bizonyos szempontból különbséget tenni az azonos neműek együttélése, illetve a heteroszexuális kapcsolatokból „származó” egyéb együttélési formák (például egyszülős vagy mozaikcsaládok) között.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!