hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az azonos nemű „szülők” mítosza
Nem család és nem szivárványos
Az azonos nemű „szülők” mítosza

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 01. 13.
Magyarországon is egyre nagyobb sebességbe kapcsol az azonos nemű párok gyermekvállalását zászlóra tűző propaganda. Az ebbe beálló – többnyire jó szándékú – celebeknek és gyanútlan közösségimédia-felhasználóknak azonban érdemes a trendi külcsín mögé kukkantani: a tapasztalatok szerint az úgynevezett „szivárványcsaládok” messze nem a gyerekek érdekeit szolgálják. 

A homoszexuális párok által nevelt gyerme­kek semmilyen szempontból nem különböznek a heteroszexuális szülők által nevelt gyermekektől, sőt az egynemű párok jobb családi környezetet tudnak teremteni a fejlődésükhöz. Ez a tétel évtizedek óta tartja magát a melegjogi mozgalom egyik téziseként. Az állítást számos kutatás igyekezett alátámasztani, amelyek tudományos voltával kapcsolatban azonban rendre komoly kritikák merültek fel. 

Az egyik legáltalánosabb hiba, hogy a bizonyítható adatokhoz képest jócskán felülbecsülik a homoszexuálisok, illetve azonos nemű párok által nevelt gyermekek számát a társadalmon belül. Az Egyesült Államokban a ’80-as évek második felétől kezdve terjedt el az a becslés, miszerint 6-14 millió gyerek él homoszexuális vagy leszbikus szülőkkel. Egy 1984-ben született USA Today-cikkben jelent meg először a 14 milliós becslés, amit aztán több tanulmány átvett. Ez a nagyságrend azóta számos jogi és szociológiai cikkben alapvetésként jelent meg, annak ellenére, hogy a 14 milliós szám azt jelentené, hogy az Egyesült Államokban 25 százalék fölötti a „szivárványcsaládban” élő gyermekek aránya. 

A nyilvánvaló túlzással szemben a statisztikailag megalapozható becslés maximum 6 százalék, a 25 helyett. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!