hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háború vagy béke?
Használati útmutató karanténházassághoz
Háború vagy béke?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 21.
A járvány miatti összezártság ugyanúgy vezethet a házasságok robbanásához, mint megújulásához. Mit tehetnek a párok azért, hogy profitáljanak ebbõl az időszakból? Interjú Mihalec Gábor párterapeutával.

A járvány megfékezése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minimalizáljuk a társas kapcsolatokat, amit leginkább úgy tudunk megtenni, ha otthon maradunk. Viszont a karácsonyok és a nyaralások negatív tapasztalata, hogy az „összezártság” felerősítheti a házassági feszültségeket – pedig az általunk leginkább szeretett emberekkel vagyunk egy fedél alatt. Mi ennek az ellentmondásnak a magyarázata?

– Ezek az időszakok elviekben arra szolgálnának, hogy feltöltődjünk, erőt merítsünk egymásból – viszont a valóságban mindazok a feszültségek, amelyeket évközben nem dolgoztunk fel, néhány napi bezártság után sajnos elkezdenek láthatatlanul dolgozni közöttünk. Először szúrósak leszünk, beszólogatunk egymásnak, majd egyszer csak „nyílt hadszíntérré” válik az együttlét, erőteljes „robbanásokkal”.  Ilyenkor kétségbeesnek a párok, hogy te jó ég, már itt tartunk, ennyire nem szeretjük egymást – pedig nem feltétlenül erről van szó, némi külső segítséggel egyenesbe lehet hozni a kapcsolatot. Nem véletlen, hogy párterapeutaként a legtöbb megkeresést a karácsonyi ünnepek, illetve a nyári szabadságok után kapom.

Névjegy

Mihalec Gábor adventista lelkipásztor, pár- és családterapeuta. 1974-ben született, 25 éve házas, két gyermeke van (Viktor 22, Boglárka 17). Eddig öt könyve jelent meg, ezek közül többet számos más országban is kiadtak. Hobbija az utazás, a sport és az önképzés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!