A techóriások kinyírják a konkurenciát is: lekapcsolták a konzervatív alternatívát, a Parlert
Elérhetetlenné tette az alkalmazást az Amazon, a Google és az Apple
A techóriások kinyírják a konkurenciát is: lekapcsolták a konzervatív alternatívát, a Parlert

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 11.
Miután számos felület véglegesen kitiltotta Donald Trump leköszönő elnököt állítólagos "erőszakszítási veszély" miatt, és egyre inkább lehetetlenítik el a főáramú véleménnyel szembemenő konzervatív hangokat is a közösségimédia-felületeken, a teljes szólásszabadságot biztosító "alternatív Twitter" oldalt, a Parlert is igyekeznek ellehetetleníteni.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A konzervatív gondolatoknak és véleményeknek teret adó közösségi média platform látogatottsága egyre nagyobb, és az állandó tiltásokból kiábrándult felhasználók rendre átköltöznek felületére. A techóriások most azonban úgy döntöttek, "erőszakmentesítő hadjáratukat" kiterjesztik a Parlerre is.

Ennek keretében vasárnap a capitoliumi eseményekre hivatkozva az Amazon felhő alapú tárhely-szolgáltatása kitiltotta az oldalt, mondván annak felhasználói "erőszakot szítanak", és a Parler "nem tett eleget, hogy a növekvő erőszakos tartalommal kezdjen valamit", ezzel pedig megsértette az Amazon Web Services szabályzatát. Döntésükről levélben tájékoztatták a felület kezelőit.

Az Amazon környezetvédelmi igazságszolgáltatásért küzdő munkatársai tweetben kiemelték, mindaddig tiltólistán marad az oldal, amíg nem távolítja el a kérdéses tartalmakat, hiszen

"nem fognak asszisztálni további vérontáshoz és demokráciánk elleni erőszakos támadáshoz".

Ahogy arról már korábban írtunk, röviddel a Capitolium ostroma után, melynek során öt ember életét vesztette, több közösségi média oldal száműzte Donald Trumpot felületéről, attól való félelmükben, hogy "további erőszakot szíthat". Elemzésünkben kitértünk arra is, hogy a leköszönő elnököt az érzelmek felkorbácsolásával lehet, de közvetlen erőszakszítással távolról sem lehet vádolni, miután megkésve bár, de két videóüzenetben is a zavargások beszüntetésére és hazamenetelre szólította fel támogatóit.

A Parler vezérigazgatója, John Matze szerint elképzelhető, hogy egy hétre is eltűnhetnek az online-térből, amíg sikerül nulláról újraszerveződniük.

"Koordinált támadásról van szó a techóriások részéről, hogy megöljék a piaci versenytársaikat. Túl gyorsan túl sikeresek lettünk."

A BuzzFeed News szerint az applikációt az Apple és a Google is felfüggesztette addig, amíg nem kezd valamit "a folyamatos és sürgős közbiztonsági fenyegetéssel". 

Az Apple szerint számos panasz érkezett be hozzájuk a Parler szolgáltatásán keresztül megjelenő megkérdőjelezhető tartalmakkal kapcsolatban, melyek "a 2021 január 6-ai illegális tevékenységek tervezésére, koordinálására irányultak Washington D.C.-ben, többek között halálesetekhez, számos sérüléshez, és rongáláshoz vezetve... úgy tűnik, hogy további illegális, veszélyes tevékenységek szervezésére is felhasználhatják az applikációt".

A Parlert 2018-ban indították el, azzal a fő célkitűzéssel, hogy szólásszabadságot, vallásszabadságot és egyenlőséget támogató platformot teremtsenek. A felület felhasználóinak száma nagyon ugrott tavaly novemberben, az amerikai elnökválasztás után. Számos konzervatív közszereplő nyitott fiókot, miután megelégelték, hogy a cseppet sem erőszakra buzdító, ugyanakkor a főáramtól eltérő véleményük sorozatos tiltást kap a Facebookon és a Twitteren.

Az erőszak ellen harcoló techóriásokat sokan már azért sem tudják komolyan venni, mert felháborodásuk elmaradt a jóval erőszakosabb, hónapokon át tartó BLM és Antifa-zavargások, gyilkosságok kapcsán, illetve valamilyen oknál fogva autoriter vezetők, diktátorok oldalai semmilyen cenzúrával nem találkoznak részükről.

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!