hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A távozó amerikai külügyminiszter még odaszólt egyet Kínának
Végképp eltörölni?
A távozó amerikai külügyminiszter még odaszólt egyet Kínának

Hongkongi tüntetők fejezik ki az üldözött ujgurokkal való szolidaritásukat. (Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 01. 21.
Kína népirtást követ el az ujgurok, illetve más etnikai és vallási kisebb­ségek ellen – jelentette ki Mike Pompeo leköszönő amerikai külügy­miniszter. A vádak évek óta tömeges bebörtönzésekről, állami szerv­kereskedelemről, kényszer­sterilizálásokról és szisztematikus asszimilációról szólnak.

A többségében muszlim vallású ujgurok üldöztetéséről az elmúlt években számos hír, oknyomozó riport, szemtanúk állításaira alapuló beszámoló látott napvilágot. Így a Trump-adminisztráció utolsó óráiban kiadott állásfoglalás időzítése meglepő lehetett ugyan, maga a lépés azonban nem előzmény nélküli. A földrajzilag az észak-nyugati Hszincsiang kínai tartományhoz köthető ujgurok – valamint függetlennek tekinthető elemzők – azt állítják, hogy évtizedek óta erőszakos asszimilációt és népirtást szenvednek el a kínai kommunista vezetés részéről. A becslések szerint egymillió embert, többnyire ujgurokat – de kazahokat, huikat és egyéb kisebbségekhez tartozókat is – tartanak fogva átnevelőtáborokban, egyebek mellett olyan indokokkal, mint az imádkozás vagy a külföldre utazás. A kínai interpretáció szerint azonban olyan oktatási intézményekről van szó, ahol azoknak nyújtanak szakképesítést, akiknek nincs szakmájuk, a program pedig a terrorizmus elleni harcot szolgálja. Ugyanakkor egykori foglyok azt állítják, hogy ezekben a táborokban egyfajta ideológiai átnevelés zajlik, miközben a fogvatartottak minden egyes lépését kamerákkal figyelik és a legkisebb kihágásokat is szigorú büntetésekkel torolják meg. 

A beszámolók szerint az ujgur nőket a hatóságok esetenként abortuszra kényszerítik, illetve sterilizációs kampányok is zajlanak, amelyek eredményeként a szülőképes korban lévő házas asszonyok 14-30 százaléka vált terméketlenné. 

A legkegyetlenebb gyakorlat azonban – amire szintén egyre több bizonyíték van –, hogy a táborokban raboskodó foglyokat szervátültetésekhez használják donorként. Hszincsiang tartomány a szervátültetési ipar központjává vált, évente több tízezer ilyen beavatkozást hajtanak itt végre.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!