Hetek Univerzum
A Kínából menekült Enver Tohti az ujgurok üldözéséről
Kínában bárkiből lehet közellenség

Forrás: Enver Tothi

A Kínából menekült Enver Tohti az ujgurok üldözéséről
Kínában bárkiből lehet közellenség
2020. 07. 29.
Nukleáris kísérletek, átnevelőtáborok, élő emberekből kioperált szervek – a Kínában élő ujgur kisebbség évtizedek óta szenved a Kínai Kommunista Párt üldözésétől. A szülőföldjérõl egészen Londonig menekült egykori orvos, Enver Tohti az ujgur diaszpóra egyik képviselőjeként azt mondja, a keresztények is könnyen az ő sorsukra juthatnak. (2020.07.31.)  

Az utóbbi időben az átnevelőtáborok, korábban pedig az állami szintű szervkereskedelem kapcsán keltette fel a nemzetközi média figyelmét a Kínában élő, muszlim hitű ujgur kisebbség helyzete. Ön Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartományban született, és orvosként részt vett a szervkereskedelemben, amely ellen ma rendszeresen felszólal. Hogyan történt ez?   

– Az emberi szervek államilag irányított ellopásával kapcsolatos történetek egészen 1990-ig nyúlnak vissza. Akkoriban onkológus-sebészként dolgoztam a tartományi főváros, Ürümcsi Központi Vasúti Kórházában, és fényes jövő állt előttem. Visszagondolva, már akkor is találkoztam ennek a kegyetlenségnek a nyomaival: legalább három gyermeket láttam a saját szememmel, akiknek a testén olyan hegek voltak, amelyek arra utaltak, hogy kivették a szerveiket. 

1995-ben aztán rám került a sor, hogy hasonló beavatkozást végezzek. Egy szerdai napon a feletteseim – két vezető sebészorvos – behívattak az irodájukba azzal, hogy egy különleges orvosi csapatot állítanak össze, amely a legkomolyabb beavatkozások elvégzésére is alkalmas lesz, és én is a tagja lehetnék. Mondták, hogy a csapat első munkájára másnap kerül sor. Úgyhogy délelőtt fél tízkor találkoztunk a kórház bejáratánál, és elindultunk a tartomány nyugati hegyvidékére – mint kiderült, egy kivégzőhelyre. Amikor megérkeztünk, azt mondták, várjuk meg, amíg eldördülnek a fegyverek. Ahogy ez megtörtént, be kellett rohannunk a területre, ahol egy rendőr egy földön fekvő civil ruhás sebesülthöz irányított: a férfi mellkasának jobb oldalán golyó ütötte seb tátongott. A felettesem utasított, hogy vegyem ki az illető máját és két veséjét. A férfi erősen vérzett, de még élt, és próbált védekezni – azonban már túl gyenge volt…

Mire gondolt, mit érzett közben? 

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!