hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

A COVID okán korlátoznák a szólásszabadságot

A világjárvány négy hónapja során az emberek – A Kormányoktól kezdve a nagyvállalatokon át az egyszerű polgárokig – rengetegféleképpen reagáltak a pandémia tényére, egyesek eljutottak a teljes tagadásáig. Az őket cenzúrázók pedig a tagadás tagadásáig.  

Tucker Carlson, a legnézettebb műsorvezető harca mindenkivel

Indulatos és bogaras, túlzó és kapkodó, hadaró és szeszélyes. Ugyanakkor végtelenül hazafi, aki még mer őszinte lenni őszintén hazug társadalmi folyamatok térnyerése idején is. Ez jön le a képernyőről, és egy csöpp személyes tapasztalat is ezt mondatja velünk. A műsorvezető egyre nagyobb hatással van a nagypolitikára, minden rá irányuló össztűz ellenére.

Az uniós csúcsdráma: Kik a győztesek, és kik a vesztesek?

Kompromisszumra való hajlástól mentes tárgyaló-partnerek, pattanásig feszült politikusok és kontinensen belüli áthidalhatatlan-nak tűnő politikai különbségek – Bár sokáig úgy tűnt, hogy az uniós tagállamok álláspontjai messze állnak egymástól, kedd hajnalban mégis döntés született az Európai Unió következő hétéves pénzügyi keretter-véről és az ahhoz társuló gazdasági újjáépítési csomagról. De kik a győztesek, illetve vesztesek?

Belföld

Fiatalságkultusz és politikai eutanázia

Nagy port kavart múlt héten az idősek szavazati joga körüli vita. Az eset jól tükrözi, hogy az idősekkel szembeni előítéletesség és diszkrimináció pont egy olyan korban vált teljesen általánossá, amelyet – elvileg – a hátrányos megkülönböztetés minden formája elleni küzdelem fémjelez.

Magyar kalandok Észak-Afrikában

A 19. század végén nem sok hiányzott hozzá, hogy Magyarországnak – pontosabban az Osztrák–Magyar Monarchiának – is legyen afrikai gyarmata. Ha ez nem is valósult meg, Nyugat-Szahara magyar szempontból is izgalmas térség volt az elmúlt bő évszázadban – derül ki Besenyő János Magyarország és a Nyugat-Szaharai válság című könyvéből.

Hit és értékek

Mit üzen a Hagia Szophia mecsetté alakítása?

Hivatalosan és jelképesen is véget ér Törökországban a világi állam időszaka, miután július 24-én újra muzulmán ima hangzik fel a mecsetté visszaalakított isztambuli Hagia Szophiában. Erdogan döntése nem csak vallási szempontból jelentős, pontosan beleillik abba a programba, amellyel a török elnök mint Nagy Szulejmán utódja az iszlám világ vezetőjeként igyekszik fellépni.

HÁTTÉR

Így törölné el az ujgurokat a kommunista Kína

A legsötétebb történelmi korokat idéző módon igyekszik asszimilálni és/vagy eltörölni a kínai ujgur nemzeti-vallási kisebbséget a pekingi kommunista rezsim – derül ki több egybehangzó kutatásból és oknyomozó cikkből. Átnevelőtáborok, kényszerabortusz, sterilizáció és állami szervkereskedelem – hogy csak a legdurvábbakat említsük.  

Mi értjük meg leginkább a szerb nemzetet

Történelmi sikert aratott a június 21-én megtartott szerbiai választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség. 1992 óta elõször lesz kilenc magyar parlamenti képviselõ Belgrádban. A rendkívüli siker titkáról, a trianoni és koszovói traumák közötti hasonlóságról, illetve a magyar–szerb kapcsolatokról Dr. Pásztor Bálint, a párt alelnöke beszélt a Heteknek. 

Kősziklán állni a tenger közepén

 A Greyhound hadihajó kapitánya elkötelezett keresztény. Jelenlétében nincs káromkodás. Emberei mégis felnéznek rá, éspedig nem félelemből, mert bár ő a fej a fedélzet minitársadalmában, úgy óvja „nyáját”, mint a jó pásztor. Ezért kap tőlük olyan tiszteletet, ami felülmúlja a katonai előírásokat.

A női emancipáció Trianon árnyékában

Az első világháborút követően élesen szembenállt egymással a hagyományos értékeket tisztelő, de modern hangokat ütő konzervatív feminizmus és a helyenként antiszemitizmusba torkolló antifeminizmus.

KÁVÉSZÜNET

Az ezerarcú só - Több mint ételízesítő

A só felhasználásáról legtöbbünknek az ízetlen ételek jutnak eszünkbe, melyeket megkóstolva néhány csipet sóval gyorsan orvosolhatunk. Ennél azonban egy jóval sokoldalúbb anyagról van szó: jelen cikkünkben a teljesség igénye nélkül szemezgetünk az egyéb felhasználási lehetőségek közül.

"Európai viszonylatban a magyarok véradási kedve a felső-középmezőnyben vannak."

Magyarországon a 20. század elsõ felében indult el az önkéntes véradás tradíciója, ezt a jó szokásunkat pedig a mai napig megõriztük; európai viszonylatban is elõkelõ helyet foglalunk el véradási kedv tekintetében. Egészséges életmódról, sms-ekrõl, fiatal véradókról beszélgettünk az OVSZ fõigazgató-helyettesével.

A Disney-hercegnők hatása

Ki ne ismerné Hamupipőke vagy Hófehérke történetét, amikor a herceg fehér lovon egy csapásra megmenekíti a lányt nyomorú sorsának minden vetületétől? Az újabb Disney-hercegnők azonban már független amazonok, akik köszönik szépen, de nincs szükségük férfi megmentőkre, megoldják maguk a problémáikat. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!