hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fiatalságkultusz és politikai eutanázia
Mennyit ér az ember, ha idős?
Fiatalságkultusz és politikai eutanázia

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 22.
Nagy port kavart múlt héten az idősek szavazati joga körüli vita. Az eset jól tükrözi, hogy az idősekkel szembeni előítéletesség és diszkrimináció pont egy olyan korban vált teljesen általánossá, amelyet – elvileg – a hátrányos megkülönböztetés minden formája elleni küzdelem fémjelez.

Felkavarta a hazai állóvizet a Momentum alapító tagjának, Kádár Barnabásnak múlt heti megnyilatkozása, aki szerint elvárható lenne a 60 év felettiektől, hogy önkorlátozó módon tartózkodjanak választói joguk gyakorlásától azért, hogy a fiatal nemzedékek érdekei érvényesülhessenek a jövőt illetően. Különösen megdöbbentő ez az antidemokratikus javaslat egy magát vélhetően nagyon is demokratának tartó személytől, illetve szervezettől. 

A társadalmi felzúdulás nyomán azóta a politikus elnézést kért, a Momentum szerkesztőségünkhöz eljuttatott álláspontja szerint nem látnak kivetnivalót Kádár okfejtésében. 

A mindössze 29 éves politikus megnyilatkozása kapcsán nehéz nem asszociálni a nyugati társadalmakban eluralkodó fiatalságkultuszra, illetve az idősebb generációkkal szemben az élet minden területén megmutatkozó előítéletességre. Már csak amiatt is, mert Kádár eleve azt feltételezi az idősekről, hogy azok kizárólag önös érdekek mentén gondolkodnak, jóllehet, a legtöbb felelős szülő legalább ennyire, ha nem még inkább az utódai szempontjait is nézi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!