hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A női emancipáció Trianon árnyékában
Szépségnacionalizmus
A női emancipáció Trianon árnyékában

Simon Böske, a keszthelyi születésű szépségkirálynő vált a konzervatív feminizmus emblematikus személyiségévé.(Forrás: Wikimedia Commons)

2020. 07. 22.
Az első világháborút követően élesen szembenállt egymással a hagyományos értékeket tisztelő, de modern hangokat ütő konzervatív feminizmus és a helyenként antiszemitizmusba torkolló antifeminizmus.

A 19. század végén a nők harcot indítottak egyenjogúságukért, amely a társadalmi változásoknak köszönhetően átalakította hagyományos, a házasság-család-gyereknevelés triászában zajló szerepüket. Az elsősorban városi középosztálybeli „modern nők” nem csupán külsejükben változtak meg – kilépve a fűző és abroncsszoknya szorításából –, hanem jogaik kiszélesítését követelték. 

Vagyis választójogot, munkához és tanuláshoz való jogot, s a társadalomba való nyilvános kilépés jogát fogalmazták meg. Az említett célokat kitűző feminista mozgalmak a 20. század elején váltak szervezetté. 1903-ban Londonban megalakult a Nők Társadalmi és Politikai Egyesülete Emmeline Pankhurst vezetésével, vagy például 1905-ben Budapesten a Magyar Feministák Egyesülete Bédy-Schwimmer Rózsa irányításával. 

A modern ipari társadalom kibontakozása elősegítette a feministák céljainak megvalósulását. A társadalmi munkamegosztásban kialakultak a tipikus női munkakörök, mint például gépírónők, titkárnők, telefonos kisasszonyok, ápolónők, vagy diplomához kötötten az elemi és polgári iskolák női tanerői. A megnövekedett szabadidő, a fogyasztói 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!