hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Európai viszonylatban a magyarok véradási kedve a felső-középmezőnyben vannak."
Interjú Dr. Nagy Sándorral, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettesével
"Európai viszonylatban a magyarok véradási kedve a felső-középmezőnyben vannak."

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 22.
Magyarországon a 20. század elsõ felében indult el az önkéntes véradás tradíciója, ezt a jó szokásunkat pedig a mai napig megõriztük; európai viszonylatban is elõkelõ helyet foglalunk el véradási kedv tekintetében. Egészséges életmódról, sms-ekrõl, fiatal véradókról beszélgettünk az OVSZ fõigazgató-helyettesével.

A múlt hónapban ünnepelték a véradók világnapját. Azokat a hétköznapi hősöket, akik nélkül hazánk népessége minden bizonnyal alacsonyabb lenne – hiszen egyes betegeknek a vérátömlesztés az utolsó esély az életben maradáshoz. Vérhez azonban csak akkor jutnak, ha egész évben folyamatosan biztosított az országos szintű vérellátás – ez pedig már teljes mértékben az önkéntes véradók hajlandóságán múlik…

Mikorra nyúlik vissza a véradás tradíciója Magyarországon?

– Az első véradás – transzfúzió – még az 1920-as években történt, de szervezett formában az 1950-es évek elejétől jelentek meg vér­ellátó intézmények, amelyek kórházi osztályokként működtek, természetesen a mostanihoz képest sokkal egyszerűbb eszközparkkal, vizsgálati lehetőségekkel. 
Később a ’97-es egészségügyi törvény nevesítette, hogy a vérellátás igenis állami feladat, ennek felelőse az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ). Ez volt a jogalapja annak az átalakulásnak, ami aztán lezajlott az elkövetkezendő 3 évben, és 2000. július 1-jével létrejött az OVSZ mint országos szervezet. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!