Vérplazmájával segíti a fertőzés elleni harcot az ATV vezérigazgatója
Németh S. Szilárd mások gyógyulását és a víruskutatást szeretné előmozdítani adományával
Vérplazmájával segíti a fertőzés elleni harcot az ATV vezérigazgatója

Forrás: ATV

2020. 07. 02.
Vérplazmát adott Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója a Czuczor utcai Plazma Pont Studiumban. A COVID-19 fertőzésen márciusban átesett közszereplő adománya jelentőséggel bír a későbbi fertőzöttek gyógyításának előmozdításában. 

Júniusban járta be a hír a magyar sajtót: az ATV első embere is átesett a koronavíruson. Mivel a televíziós társaság elsők között vezetett be járványügyi megelőző intézkedéseket az intézményben, a munkatársak közül senki nem kapta el a vírust, mivel ekkor a vezérigazgató már home office-ban, otthonról dolgozott. 

Gyógyult betegként azonban úgy döntött, a védekező intézkedések betartása mellett más módon is részt vesz a koronavírus elleni küzdelemben. 

„A vérplazma-adományozás része a koronavírus elleni harcnak. Lehetőségem nyílt arra COVID-betegként, hogy valamilyen módon én is ennek része legyek, és éltem ezzel a lehetőséggel. Bíztatok mindenkit, aki úgy érzi; átesett ezen a betegségen, csináljon tesztet, és ha alkalmas rá, vegyen részt ebben a programban – szinte fájdalommentes ez a beavatkozás”

 

– nyilatkozott a hetek.hu-nak Németh S. Szilárd. Hozzátette, utólag, ha az ember visszatekint erre az eseményre, elégedettséggel tölti el az a tudat, hogy a maga részéről megtett mindent, amit lehetett.

 

A sajtóeseményen többek között az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) munkatársai is jelen voltak. Dr. Nemes-Nagy Zsuzsanna, az OVSZ regionális igazgató főorvosa kérdésünkre kifejtette: fontos szerepet tölt be a koronavírus fertőzésből gyógyultak vérplazma-adománya az életmentés munkájában. 

„A COVID-19-en átesett betegeknek a szervezetében kialakul egy immunvédekezés, ami azt jelenti, hogy a beteg ember szervezete antitesteket termel a vírus ellen. Ezek specifikus antitestek, csak azoknál mutathatóak ki, akik már átestek a fertőzésen.

Ha már meggyógyultak és levesszük a vérplazmájukat, akkor ebben a plazmában benne vannak a kész COVID-ellenes antitestek – amivel azokat a betegeket lehet segíteni, akik éppen COVID-fertőzöttek, és olyan súlyos állapotba kerültek, hogy a saját immunvédekezésük már nem elég. Ebben az esetben a gyógyult betegektől készen kapják a COVID-ellenes antitesteket, tehát potenciális lehetőség nyílik számukra, hogy meggyógyuljanak”

– fejtette ki az igazgató asszony.

„Az egészségre vigyázni kell” – vonta le az elmúlt időszak tapasztalatait az ATV vezérigazgatója, aki megjegyezte, érdekes módon sem a felesége, sem a gyermekei nem kapták el tőle a vírust, noha mindannyian egy háztartásban voltak ebben az időszakban.  

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!