hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ezerarcú só - Több mint ételízesítő
Számtalan otthoni praktikára haszonsítható
Az ezerarcú só - Több mint ételízesítő

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 22.
A só felhasználásáról legtöbbünknek az ízetlen ételek jutnak eszünkbe, melyeket megkóstolva néhány csipet sóval gyorsan orvosolhatunk. Ennél azonban egy jóval sokoldalúbb anyagról van szó: jelen cikkünkben a teljesség igénye nélkül szemezgetünk az egyéb felhasználási lehetőségek közül.

Legtöbben ismerik a mesét, amelyben a király megkérdezi három lányát, mennyire szeretik őt.  A legkisebb királykisasszony azt merte felelni, hogy annyira, mint a sót – emiatt a király elűzte a birodalmából. Később azonban, amikor a szigorú édesapa rádöbben, hogy só nélkül minden ehetetlen, felismerte, hogy mennyire találóan illusztrálta lánya a szeretetét. Nos, a mesebeli királyhoz hasonlóan talán ma is sokan vannak, akik nincsenek teljesen tisztában a só értékével és sokoldalú szerepével. 

A manapság már minden háztartásban megtalálható, pár száz forintért beszerezhető ízesítőszer régen óriási értékkel bírt. Az ókori Rómában sóval teljesítették a katonák zsoldját. Egyesek szerint innen származik a napjainkban is használatos „salary” angol kifejezés a fizetésre. Az egyiptomiak már az óbirodalom időszakában felismerték tartósító hatását, így egyfajta korabeli „hűtőszekrényként” alkalmazták.  Az ókorban és a középkorban számos város felemelkedésében is jelentős szerepet töltött be ez az alapanyag, az olasz Velence például sóimportnak köszönhetően gazdagodott meg. Később felismerték a só gyógyító hatását, légúti problémák kezeléséhez ma is bevett szokás sóbarlangokat látogatni.  

Egy 2018-ban végzett kutatásból kiderült, hogy az Egyesült Államokban a felhasznált sómennyiségnek csupán 3 százaléka köthető az élelmiszer­iparhoz és mezőgazdasághoz, a maradék 97 százalékát egyéb célokra fordítják. (Az autópályák jégmentesítése például a felhasznált mennyiség 43 százaléka.)Ma ugyan már nem használjuk fizetőeszközként, mégis, a hétköznapok során meglepően sok esetben praktikus megoldásnak bizonyul, ha éppen tisztításról vagy szagtalanításról van szó a háztartásbeli teendők között. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány gyakorlati tanács, hogyan is alkalmazhatjuk. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!