Első világháborús magyar katonák relikviáira bukkantak az Alpokban, évekig állták a fagyot
Ruhák, lámpások, újságok kerültek elő
Első világháborús magyar katonák relikviáira bukkantak az Alpokban, évekig állták a fagyot

Első világháborús emlékmű az olasz Alpokban. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2021. 05. 05.
Első világháborús relikviákat találtak az olvadó jégből előkerülő barakkban az olasz Alpokban. A Stelvio-hágó feletti, 3095 méter magas Monte Scorluzzo hegycsúcsán egy barlangba épített barakk nyújtott otthont.

három és fél éven át az osztrák-magyar hadsereg 20 katonájának az úgynevezett fehér háborúban,

melynek során az olasz csapatok ellen harcoltak a kegyetlenül hideg alpesi térségben.  

Kiolvadtak a jégből a globális felmelegedés hatására

A nagyrészt az Alpok lombardiai régiójában és a Trentino-Alto Adige régióban lévő Dolomitokban vívott fehér háború relikviáit egészen az 1990-es évekig őrizte a jég, a globális felmelegedés hatására ekkor egyre több emlék került elő tökéletes állapotban: fegyverek, szánkók, levelek, naplók, majd idővel a katonák földi maradványai is.

A Monte Scorluzzón lévő barakk léte régóta ismert, de csak 2015-ben olvadt el teljesen a körülötte lévő jég, amely korábban megakadályozta a kutatók bejutását. A fedezékül szolgáló építményt a háború végén, 1918 novemberében a katonák elhagyták, ottmaradtak azonban mindennapi tárgyaik:

a szalmából készült ágyak, ruhák, lámpások, újságok, képeslapok, pénzérmék, konzervek és állati csontok.

A felfedezett emléktárgyakat a lombardiai Bormióban 2022-ben nyíló múzeumban állítják majd ki - írja a The Guardian.

Három és fél év a kegyetlen hidegben

"A barakk a fehér háború időkapszulája, mely segít megértenünk, milyen szélsőséges, ínséges körülmények között éltek a katonák" - mondta Stefano Morosini, a Stelvio Nemzeti Park történésze.

Úgy vélik, sok katonát lavina ölt meg, lezuhant valahol a hegyen, vagy kihűlés végzett vele.

Az elmúlt évtizedekben tucatnyi holttest bukkant elő az olvadó jég alól, többeken még az egyenruha is megőrződött.

Legutóbb az elmúlt évben egy hegymászó botlott meg egy katona olasz zászlóba csavart maradványaiban az Adamello gleccseren.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!