Alpesi Vuhan: Így robbant be Európába a koronavírus egy osztrák síparadicsomból
Egy friss tanulmány szerint nincs még egy település, ahol ekkora lenne a fertőzésen átesettek aránya
Alpesi Vuhan: Így robbant be Európába a koronavírus egy osztrák síparadicsomból

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 26.
Minden túlzás nélkül lehet azt állítani, hogy a gazdasági megfontolásból történő megkésett korlátozások és a féktelen partiturizmus számos emberéletet követelt Európában. Egy osztrák síparadicsomról készült most új tanulmány. 

Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a Tirol tartományban levő Ischgl síterep lakóinak csaknem a fele átesett a koronavírus-fertőzésen - adta hírül az MTI.

A lakók csaknem fele elkapta a vírust

Az innsbrucki Orvostudományi Egyetem Ischgl lakóinak 80 százalékát vizsgálta abból a szempontból, átestek-e a koronavírus-fertőzésen, anélkül, hogy tudtak volna róla. A vizsgálatból az derült ki, hogy az abban részt vevő 1 473 ember több mint 42 százalékának szervezetében megtalálható a kórokozó ellen termelt antitest. Az emberek jelentős része nem tapasztalt tüneteket.

A tanulmány szerzője, Dorothee van Laer virológus idézi más felméréseknek is az eredményét: a svájci Groedenben 27 százalékos, míg Genfben pedig 10 százalékos az átfertőzöttség.

Tirol tartományról, azon belül Ischgl települést rengetegen kritizálták azért, amiért gyaníthatóan Európa több térségébe innen szivárgott át a vírus, melyért részben a tétlenkedő városvezetést teszik felelőssé. Az Alpok Ibizájának is nevezett síparadicsomban olyan szinten van a bulikultúra, hogy annak Németországból, Norvégiából és Izlandról is vannak rajongói többek között. A tudós szerint az első pozitív teszt még márciusban készült a régióban. 

"A vírus radar alatt terjedt már február második felétől kezdve"

- fogalmazott von Laer. A késlekedés ennek ellenére emberi mulasztás volt, nem véletlenül nyomozást is indítottak el az ügyben. A gyanú szerint Tirolban a hatóságok késleltették a szállodák és sípályák lezárását még azután is, hogy több ott dolgozó, illetve vendég is megfertőződött koronavírussal. Becslések szerint az időben történő lépéssel több tízezer megfertőződést lehetett volna elkerülni Európában. 

Fél Európát Ischgl fertőzte meg

Mire az osztrák hivatalnokokban végre tudatosult a helyzet komolysága, már megtörtént a baj. Skandináv szakemberek addigra már több ezernyi esetet vezettek vissza Ischgl-ig. Norvégiában egy kutatás az akkori fertőzések 40 százalékát Ausztriára vezette vissza. A tiroli döntéshozatal késlekedése mögött az állt, hogy a törvényhozók nem akarták semmiképpen sem, hogy a korlátozó intézkedéseik valamelyest negatív hatással legyenek a helyi üzleti szférára. A régió gazdasága tulajdonképpen a turizmuson alapszik.

Bécs pedig ezen a kezdeti narratíván nem kívánt változtatni. Mindezt annak ellenére, hogy Izland határozottan kockázatosnak minősítette már március elején a Tirolba történő beutazást ezért szorgalmazta az osztrákoknál, hogy hozzák meg ők is ezt a döntést. A hónap elsején ugyanis egy repülőjáraton összesen 15 koronavírusos utasra bukkantak a helyi hatóságok. Az érintettek közül 14-en az Ischgl-i síelésből tértek épp haza. 

Féktelen bulik

Az Ischgl-i létbe is betekintést adott néhány sajtóorgánum a vírushírek felröppenésekor. A CNN riportja szerint az aprés ski-bároknak nagy hagyományuk van, az estéket óriási, féktelen bulik jellemzik. A síresortból hazaérkező fertőzöttek is arról számoltak be, hogy a sörpongozás (szájukkal söröspoharakba köpködött pingpong labdák) nagy sláger volt a vendéglőkben. Még akkor is tömegével utaztak innen haza fertőzött turisták, amikor a szakemberek már erősen javallták az utazás előtti tesztelést. Ennek azonban sokan nem kívánták magukat alávetni.

Ausztriában eddig 17 401 ember kapta meg a fertőzést, közülük 16 320-an meggyógyultak. Jelenleg 459 aktív beteget tartanak nyilván.

(Kurier, Tageschau, Politico)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!