Hogyan ünnepelték meg 1914-ben a fronton harcoló katonák a karácsonyt?
Emberséges megemlékezés az embertelenség idején
Hogyan ünnepelték meg 1914-ben a fronton harcoló katonák a karácsonyt?

Forrás: Wikipedia/The Illustrated London News/ A. C. Michael

2020. 12. 22.
1914 egy sötét időszak kezdete volt a világtörténelemben, az első világháború kirobbanása milliók életét forgatta fel világszerte. A katonák egy része azonban a fronton is próbálta megőrizni az emberi méltóság tiszteletét, és humánus gesztusokat tett az ellenséges táborban harcolók felé.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A katonai vezetőséget mindkét oldalon aggasztotta ez a tendencia, ezért több helyen csak azért is tüzeléseket indítottak és rohamokat rendeltek el az ellenséges árkok ellen, hogy a támadó, háborús hozzáállást kierőszakolják a katonákból. A vezérkar több helyen statisztikákat kezdett vezetni és jelentéseket kért be annak érdekében, hogy kitűnjön, mely csapatok „tétlenkednek” és melyek a legkevésbé agresszívak. Akiket ilyen vád ért, felügyelet alá vonták, külön gyakorlatokat írtak elő számukra, és személyre szabott utasításokat adtak nekik, hogy ne kerülhessék ki a harcot. 

A parancsnoki rendeletek ellenére sem sikerült azonban felpiszkálni ezekben a katonákban a harci szellemet és a háborúzás iránti lelkesedést. 

Winston Chruchill olyan időszaknak nevezte ezeket az éveket, mint amikor „oroszlánokat szamárok vezetnek” utalva az árkokba kényszerített bátor katonákra és a politikai és katonai vezetőkre, akik minden áron a harcba küldik az embereket, miközben jellemzően messze, kényelmes körülmények között hozzák szigorú parancsaikat a katonákról. 

Nagyon elgondolkodtató azokat az eseteket elolvasni, amikor az agresszió és könyörtelen harc vezetőségi parancsa ellenére

egyének vagy csapatok megtalálták annak a módját, hogy kibújjanak az értelmetlen vérontás terhe alól.

Őrjáratok direkt kikerülték az ellenfelet; a lőszert nagyon hevesen és bőven használták, de szándékosan pontatlanul; a tüzeléseket megszokott időpontokban végezték, így az ellenfél számíthatott rá és fedezékbe tudott előtte vonulni, ezzel is csökkentve a gyilkolást. Több helyen jelzés általi üzengetés alakult ki a felek között: ne lőjenek, ha épp valaki azért megy ki a nyílt terepre, hogy eltemesse a halottakat vagy mert meg kell javítania az árkokat. Sokan belátták azt is, hogy cigiző és dolgukat végző emberre sem tisztességes lőni. 

A következő történet olyan, mintha egy abszurd irodalmi mű lenne, de ami még abszurdabb, hogy meg is történt H. Scrutton angol katona szerint. A szemtanú leírja, hogy 1914 karácsonyán az antant szövetség lövészárkaiból az angol katonák elkezdtek átordibálni a tőlük 30 méterre eső ellenséges német árok katonáihoz:

Angol árok: „Jó napot, Fritz!” (nincs válasz) „Jó napot, Fritz!” (még mindig semmi válasz) „JÓ NAPOT, FRITZ!”
Német árokból egyszer csak válasz: „Jó napot.”
Angolok: „Hogy vagytok?”
Németek: „Megvagyunk.”
Angol árok: „Gyere át, Fritz!”
Német árok: „Nem jövök, mert akkor meglőnek.”
Angol árok: „Nem, nem fognak, gyere át!”
Német árok: „Én nem félek.”
Angol árok: „Na gyere, és kapsz cigit.”
Német árok: „Nem te gyere el félútig és ott találkozok veled.”
Angol árok: „Rendben.”

Erre az angol katona egy csomag cigarettával kimászott az árokból, mire a német is, félúton kezet fogtak és elcserélték a cigarettát csokoládéra.

Úgy tűnik az első világháború sáncaiban a „Fritz” általánosságban a német, a „Tommy” meg az angol katonákra utalt az ellenkező oldal átkiabálásaiból. Egy ilyen visszaemlékezés is ránk maradt egy angol katonától: 

„A németek elkezdtek átkiabálni a lövészárkukból: «Hallo, Tommy!» – hallatszott több helyen. Mi pedig rögtön válaszoltunk: «Hallo, Fritz!»  Az első bátortalan kísérleteket követően már

a lövészárokból is kimerészkedtek a németek, s amikor láttuk, hogy fegyvertelenül közelednek felénk, akkor mi is kimásztunk saját lövészárkunkból. A frontvonal kellős közepén találkoztunk velük. Megkínáltak minket cigarettával, rágyújtottunk, szóba elegyedtünk, sőt két kisebb csoport még focizni is elkezdett a senki földjén. Döbbenetes érzés volt!”

„Amiről korábban azt hittem őrültség még néhány órával ezelőttig, azt megláthattam a saját szememmel. Egy angol katona, akit többen is követtek, közelített felénk egészen, amíg már félúton voltak a lövészárkunkig. Erre a mienk közül is elindultak feléjük.

Így aztán bajorok és angolok, akik egészen addig a legnagyobb ellenségek voltak, kezet fogtak, beszélgettek és tárgyakat cseréltek. Egyetlen csillag világított csak felettük, amit sokan speciális jelnek tartottak. Egyre többen csatlakoztak, míg végül az egész vonal üdvözölte egymást”

– írja Josef Wenzl, német katona, arról, amit az ő frontján átélt.

Karácsony napjaiban a lövészárkokban sok katona arra is rádöbbent, hogy az ellenséges nemzetek tagjaival összeköti őket a közös keresztény hit, egy Jézusban hisznek.

Dr. Völgyesi Zoltán megjegyezte ezzel kapcsolatban a Hit Rádió történelmi magazinjának, hogy az első világháború korában még más volt Európa társadalmának összképe, a katonák túlnyomó része ugyanis vallásos, azon belül valamelyik keresztény felekezet tagja volt. „Az imakönyv és a Biblia a katonai felszerelés része volt” – mondta a történész.  

Ma sem szabad elfelejteni, hogy a karácsony a kereszténység számára azért lehet a szeretet ünnepe,

„Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hisz ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János evangéliuma 3/16)

A témáról bővebben a Hetek ünnepi lapszámában olvashat.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!