hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.12.20. (XXIII/51) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Történelemfordító karácsonyok

Bár a karácsony ünnepéről ma már sokaknak Krisztus születése is alig jut eszébe, nemhogy a politika, a történelem kerekei bizony az ünnepi időszakot sem kímélték. A birodalmi törekvésekben számos fordulat történt Jézus feltételezett születésnapján. /2019.12.20. (XXIII/51)/

Legyen vége a pánikpolitizálásnak!

A tradicionális baloldali politikából való kiábrándulás Trump megválasztásakor nőtt politikaformáló tényezővé. Pont a munkás- réteghez tartozók fordultak el nagy számban korábbi megváltóiktól. Most egy újabb országban döntött úgy a többség, hogy elég az erőszakos kisebbség zajongásából.

Ügynökök az ellenség szívében

Sorozatunk első részében arról írtunk, hogy az 1960-as években hogyan hiúsította meg a Moszad Egyiptom rakétaprogramját egy náci háborús hős beszervezésével. Azonban Szíria esetében másik módszerhez kellett nyúlniuk.

Hit és értékek

A leghosszabb éjszaka

Az idei téli ünnepek különlegessége, hogy a napévre épülő (szoláris) európai és a holdhónapokkal is számoló (luniszoláris) zsidó vallási naptár speciális viszonya miatt idén a hanukka ünnepe egybeesik a karácsonnyal, azaz a téli napfordulóval. Hosszú utat tettek meg a történelemben ezek a dátumok, mire elnyerték mai ünnepi formájukat. Ma már köztudott, hogy Jézus születésének nincs köze a karácsonyhoz, de üzenetének és művének tartalmával könnyű összehangolni a világosság újjászületésének és újranövekedésének éves természeti jelenségét. /2019.12.20. (XXIII/51)/

HÁTTÉR

Jézus a zsidóság ajándéka a világnak

Magyarország példájára hivatkozott a Fehér Házban Donald Trump előtt az elnök egyik vezető keresztény tanácsadója. Jim Garlow a Heteknek adott interjúban elmondta, Trump rendszeresen kikéri az evangéliumi tanácsadó testület véleményét, amelynek tagjaként Garlow nemrég elmondta az elnöknek, hogy a keresztény értékek melletti következetes kiállása más erős vezetőket is felbátorított, köztük Orbán Viktort.

Ez nem sci-fi lesz

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint most van a legjobb pillanat, hogy a robbanásszerű fejlődésben lévő űriparba Magyarország is jobban bekapcsolódjon.

A vízilabda életre nevel

A magyar vízilabda - történelem legered-ményesebb szövetségi kaptányával beszélgettünk sikerről, kudarcról, a vízilabda jelenéről. Azt mondja, jó játékosok mindig lehetnek, de olyan csapat, mint az övé volt, nemigen lesz még egy.

Világegyetemes ellentmondások

1968 karácsony estéjén az Apollo–8 legénysége a Hold közeléből jelentkezett be, és az űrhajó utasai a Teremtés könyvének első sorait olvasták fel arról, ahogy Isten kezdetben megteremtette az eget és a földet. A felvétel még ma is megrendítő, az űrhajó ablakán csak a Föld látszik, miközben az űrhajósok a Biblia méltóságteljes sorait olvassák.

Levezetésként még megmászná a Himaláját

76 kilométer úszás, 3600 kilométer kerékpározás, 844 kilométer futás – a világon egyetlen ember van, aki kétszer teljesítette ezt a brutális, hússzoros vasembertávot. Az 55 éves Szőnyi Ferenc negyvenen túl kezdett el sportolni, és úgy belejött, hogy az ultratávok specialistája lett.   

Első helyre Jézust!

Teltházas koncerttel és egy aranylemezes albummal zárta az évet az ARARAT, aminek őszinte, istenkereső dalai alig egy év alatt 3 millió megtekintést értek el a YouTube-on. Az együttes frontemberével és dalszerzőjével, Pajor Ábrahámmal beszélgettünk.

A kereszténység hosszú árnyéka

Míg az Európai Unió nem értékeli keresztény örökségét, megteszik helyette mások. Néha egészen meglepő módon olyan emberek érvelnek a keresztény hit mellett, mint a nyíltan homoszexuális Douglas Murray (az Európa furcsa halála című könyvében), nemrég pedig az ateista angol ókortörténész, Tom Holland írt könyvet a kereszténység történelemformáló szerepéről.

KÁVÉSZÜNET

Újra felépülő életek

Úgy tűnik, a keresztény filmnek van jövője. Bár a fejlett világ vezetői immár avítt eszmék poros kamrájába terelnék a bibliai világnézetet, az ellenszéllel dacoló hívőkről továbbra is filmek születnek, melyek példákat adnak, reményt közvetítenek, És a legjobbak ráadásul még izgalmasak is.

Jótékony jótékonykodás

Jobb adni, mint kapni. A hétköznapok során már-már közhelynek számító szállóige fontos életigazságot tartalmaz. Az önzetlenség következményeit tudományos kutatások sora vizsgálta, meglepő – talán azért mégsem olyan meglepő – eredmények születtek.

Utánunk jött, Aki előttünk lett

Az idő előtt, mikor még nem volt előtt, szóval
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!