hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ügynökök az ellenség szívében
Hogyan segítette két Moszad-ügynök Izrael háborúinak sikerét? Második rész

2019. 12. 18.
Sorozatunk első részében arról írtunk, hogy az 1960-as években hogyan hiúsította meg a Moszad Egyiptom rakétaprogramját egy náci háborús hős beszervezésével. Azonban Szíria esetében másik módszerhez kellett nyúlniuk.

A Moszad vezetése úgy határozott, hogy a szovjet típusú kémkedéshez hasonlóan megpróbálnak egy olyan embert beépíteni a szír vezetésbe, aki közvetlenül tud jelenteni az ellenség stratégiájáról. Ehhez olyan valakire volt szükségük, aki amellett, hogy hibátlanul beszélt arabul, könnyen eligazodott az arab világban. Lehetőségből nem volt hiány, hiszen az alijázók naponta érkeztek a világ minden tájáról az országba. A szervezetbe leadott jelentkezéseket böngészve végül megtalálták az ideális jelöltet: Eli Cohent, aki Egyip­tomban született és nőtt fel zsidó szülők gyermekeként, 1956-ban érkezett Izraelbe, miután az egyiptomi hatóságok kiutasították cionista szervezkedésért.

A biztosítási ügynök akcióban

Cohen, akinek történetét a nemrégiben megjelent A kém című sorozat is feldolgozta, már az alijázása után egyből jelentkezett az izraeli katonai elhárításhoz. Mivel az irodai munkát unalmasnak találta, szeretett volna a Moszadnak dolgozni – jelentkezését viszont akkor elutasították. Ezt követően egy Tel-Aviv-i biztosítócégnél dolgozott, amíg egyik nap meg nem keresték a Moszad emberei a már fent részletezett titkos küldetés lehetőségével. Cohen feladata a következő volt: helyi üzletembert játszva a szír politikai elit bizalmába kellett fér­kőznie. Miután elsajátította az arab szír dialektusát, Cohen családját hátrahagyva Argentínába utazott, ahol álnéven a helyi szír közösség egyik prominens tagjává vált, mint sikeres üzletember. Többek között itt férkőzött Amin al-Hafiz, Szíria későbbi elnökének bizalmába is.

Két év múlva, 1962 februárjában költözhetett Damaszkuszba, ahol csakhamar kedvelt vendége lett a társadalom krémjének szervezett vad partiknak is – sőt ilyeneket ő maga is szervezett a lakásán. Itt bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után a vendégek nyelve megeredt, és mindenféle hasznos információkat pletykáltak ki Cohennek, aki gondosan ügyelt rá, hogy józan maradjon. A megszerzett híreket egy, a lakásán beépített titkos rádióállomásról továbbította a Moszadnak Izraelbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!