Hetek Univerzum
A leghosszabb éjszaka
Hanukka és Jézus: győzelem Zeusz sötétsége felett

Hanukka és Jézus: győzelem Zeusz sötétsége felett( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

A leghosszabb éjszaka
Hanukka és Jézus: győzelem Zeusz sötétsége felett
2019. 12. 18.
Az idei téli ünnepek különlegessége, hogy a napévre épülő (szoláris) európai és a holdhónapokkal is számoló (luniszoláris) zsidó vallási naptár speciális viszonya miatt idén a hanukka ünnepe egybeesik a karácsonnyal, azaz a téli napfordulóval. Hosszú utat tettek meg a történelemben ezek a dátumok, mire elnyerték mai ünnepi formájukat. Ma már köztudott, hogy Jézus születésének nincs köze a karácsonyhoz, de üzenetének és művének tartalmával könnyű összehangolni a világosság újjászületésének és újranövekedésének éves természeti jelenségét. /2019.12.20. (XXIII/51)/

Az egész bukott emberiség leg­ősibb, közös, egyetemes ősvallása az animizmus: a jamaicai vudutól a szibériai sámánokon vagy afrikai varázslókon át az új-zélandi őslakosokig a világon mindenhol egyformán értelmezték a valóságot, és ugyanolyan spirituális technikákkal igyekeztek kapcsolatot tartani a szellemvilággal. Minden későbbi, magasan szervezett pogány vallás az animizmusra épül, szervesen magában is foglalja, a védikus hinduizmustól, a taoizmustól a görög mitológián át a mai katolicizmusig.

Animizmus, a globális ősvallás

A latin anima szó a héber nefes és a görög pszükhé megfelelője, lelket, (egyéni) életerőt jelent. Az animizmus világnézetének lényege, hogy a szellemi és anyagi világ között nincs éles határ: minden anyagi létezőnek lelket, személyiséget, életerőt tulajdonít. Az animizmus szerint minden él: minden természeti dolognak, minden hegynek, völgynek, forrásnak, folyónak, pataknak, tónak, sziklának, területnek, földnek, nagyobb öreg fának, látványosabb „tereptárgynak” van szelleme, amellyel kommunikálni lehet, sőt kell, az állatokról természetesen nem is beszélve. Az animista nemcsak így gondolkodik, hanem ebből fakadóan ilyennek is észleli a valóságot: a kő nem azért esik le, mert nehézségi erő hat rá, hanem azért, mert a földre vágyik, mivel ott a helye; a füst is ugyanezért száll fölfelé. Egymással együtt élő, gyakorta konfliktusba is keveredő istenségek százai vagy akár milliói népesítik tehát be az animista világát, akiket nem kell szeretnie, pusztán „megegyezésre” törekednie velük mint nála erősebbekkel: ha vesz egy új szántóföldet, az animista első dolga az adott terület szellemi „urának”, „gazdájának”, „tulajdonosának” (héberül: báál) jóindulatát valamilyen áldozattal, tisztelettel megnyerni, hogy földje azután jól teremhessen.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!