hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Levezetésként még megmászná a Himaláját
Beszélgetés Szőnyi „Racemachine” Ferenc vasemberrel

2019. 12. 18.
76 kilométer úszás, 3600 kilométer kerékpározás, 844 kilométer futás – a világon egyetlen ember van, aki kétszer teljesítette ezt a brutális, hússzoros vasembertávot. Az 55 éves Szőnyi Ferenc negyvenen túl kezdett el sportolni, és úgy belejött, hogy az ultratávok specialistája lett.   

Hogyan lehet úszás közben aludni?

– Ennek története van. Elég későn, 43 évesen kezdtem el sportolni. Az első triatlon versenyem – egyből egy dupla Ironman (vagyis 7,6 kilométer úszás, 360 kilométer kerékpározás és 84,4 kilométer futás) – 2008-ban volt Bonyhádon. Egy évre rá pedig már jött egy mexikói tízszeres Ironman. Nemcsak a triatlonban voltam zöldfülű, hanem az ultraversenyekben is, így a 38 kilométer úszás eléggé váratlanul ért. Bár fizikailag nagyon erős voltam, lelkileg nem voltam felkészülve erre a sokkra. Megpróbáltam kibúvót keresni, így jött az, hogy akkor kicsit lassítsak, hadd teljen az idő. Egyszer csak azt vettem észre, hogy két tempóra, majd aztán négyre veszem a levegőt: elbóbiskoltam úszás közben. Ez persze hiba, azóta már korrigáltuk.

Ezt a versenyt egyébként megnyerte, mint ahogy az egy évvel későbbi hússzoros Ironmant (76 kilométer úszás, 3600 kilométer kerékpározás, 844 kilométer futás) is. Akkor már nem aludt?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!