hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ungvári Tamás karácsonyi beszélgetése Németh Sándorral

2011. 12. 22.
„A zsidóság és a kereszténység is várja a Messiást. Ez közös gyökérből jön, a különbség az, hogy a judaizmus várja a Messiást, és nem tudja, ki lesz az a személy, míg a kereszténység természetesen tudni véli. De a keresz­ténység is, annak ellenére, hogy Jézus személyében a Messiást már eljöttnek tudja, még várja újbóli eljövetelét. Az iszlámban is létezik egyfajta messiás­várás, a síiták az úgynevezett Mahdit várják, aki tanításuk szerint az iszlám világ totális győzelmét hozza el az iszlámon kívüli világ fölött" - mondta az ATV karácsonyi műsorában Tatár György filozófus. A Messiásról, a személyről és az eszméről Ungvári Tamás író, irodalomtörténész beszélgetett Németh Sándor vezető lelkésszel. A műsorban rajtuk kívül számos ismert művész, gondolkodó és közéleti szereplő mondja el azt, hogy mit jelent számára Jézus.

Nem tudjuk Jézus születésének napját, de azt tudjuk, hogy valóságos történelmi személy volt. Két evangélium is a születéssel kezdôdik. Mit jelentett ez a fantasztikus esemény az emberiség emlékezetében?

- A keresztény teológia rendkívül fontos eseménynek tartja a Názáreti Jézus Krisztus születésével kapcsolatos történetet, és ezen belül valóban nem a születési időpontja a lényeg, hanem elsősorban a származása. Ezen múlik ugyanis az, hogy a Názáreti Jézus messiás, vagy nem messiás. Ha Jézus úgy született volna, mint minden ember, akkor alá lett volna rendelve az úgynevezett eredeti bűnnek, vagyis a halál törvényének. Ebben az esetben nem tudott volna áldozatot bemutatni a világért, hiszen a halál számára is szükségszerűség lett volna.

A Názáreti Jézus személyiségének különlegessége azonban abban is áll, hogy számára a halál szabadon választott alternatíva volt. Választhatott volna mást is. Elhagyhatta volna például a földi, vagyis az emberi létformát, és felköltözhetett volna a legfelső világba, az isteni létformába. Pontosan abban nyilvánult meg azonban az emberek iránti szeretete, hogy engesztelő áldozatot adott. Az ószövetségi törvények alapján az Istennel való kapcsolatteremtés központi eseménye az engesztelő áldozat. Ezt látjuk Ábrahámtól fogva, sőt már Noé is áldozatot mutatott be Istennek. Nem véletlen, hogy Mózes rendtartása nagyon szigorúan szabályozta az áldozati rendeket. A keresztény értelmezés szerint ugyanakkor ezek az ószövetségi áldozatok a Názáreti Jézusra is előremutattak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!