hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A COVID okán korlátoznák a szólásszabadságot
Cenzúra és tüntetések
A COVID okán korlátoznák a szólásszabadságot

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 22.
A világjárvány négy hónapja során az emberek – A Kormányoktól kezdve a nagyvállalatokon át az egyszerű polgárokig – rengetegféleképpen reagáltak a pandémia tényére, egyesek eljutottak a teljes tagadásáig. Az őket cenzúrázók pedig a tagadás tagadásáig.  

Januárban röppent fel először a világsajtóban a hír, miszerint a közép-kínai Hupej tartomány legnépesebb városában egy rejtélyes, halálos vírus terjed. A csupán helybelieket érintőként jellemzett járványról kezdetben állították, hogy az kizárólag állatról emberre terjed, és csak azokat érinti, akik a vuhani piaccal valamilyen kapcsolatba kerültek. Szinte egy hétnek sem kellett eltelnie, hogy bejelentsék: már emberről emberre is terjed a ragály.
Kína: hallgatás és elhallgattatás

A valóságban azonban a helyi hatóságok előtt már decemberben ismert volt a vírus ténye és annak súlyossága, ennek ellenére – vagy  éppen ezért – a fertőzésekre figyelmet felhívni kívánó orvosok és az elhunytak hozzátartozóinak módszeres elhallgattatása folyt a kínai kormányzat részéről. Zhang Hai február elsején veszítette el édesapját a kórházban összeszedett vírus következtében. Sorstársaihoz hasonlóan csatlakozott egy, a járvánnyal foglalkozó WeChat csoporthoz, ami miatt azonnal a titkosszolgálat monitorozása alá került – számos hívást kapott a rendőrség részéről, és a Weibón (a Twitter kínai megfelelője) a témában közzétett bejegyzései rövid időn belül automatikusan törlődtek. Kína hallgatása tovább folytatódott, sőt: érdekérvényesítése a nyugatiakat is hallgatásra próbálta bírni.

a Nyugat is beáll a sorba

A vírus februári európai betörése, majd márciusban világjárvánnyá minősítése, az elhunytak és megfertőződöttek növekvő száma azonban már nem engedett további tagadást Kína számára, elkezdődtek a találgatások a vírus valódi eredetével és súlyosságával kapcsolatban, melynek nyomán számos összeesküvéselmélet is napvilágot látott – több millió elhallgatott haláleset a megszűnt mobiltelefon-előfizetések nyomán, vagy éppen az, hogy a vírus nem természetes úton jött létre, hanem egy biológiai fegyver elszabadulásáról van szó –, amely állításokat máig cáfolni próbálnak, de különösen a vírus eredetével kapcsolatos feltételezések nem juthattak még nyugvópontra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!