hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korai még a globalizmus temetése
Rövid átmeneti idő után a világkormány-koncepció erőre kaphat
Korai még a globalizmus temetése

Shutterstok/PuzzlePix

2020. 04. 20.
Egyes spekulációk szerint a világjárvány elleni relatíve hatékony védekezésük a nemzet­államokat erősíti majd. A nemzetközi intézmények, lapok, szakértők jelentős része azonban egészen mást vizionál: új világrendet, globális kormányzattal.

Emmanuel Macron találóan fejezte ki magát, amikor előre jelezte: „Számos biztosnak látszó tényező és megszokás el fog tűnni.” Többen, így neves külpolitikai szaklapoknak író szakértők rettegve vizionálják a nacionalizmus megerősödését és a globalizmus gyengülését. Attól tartanak, hogy az erősödő nemzeti államok a rendeleti és hasonló alapokon való kormányzástól vérszemet kapnak majd, és nem akarnak majd lejjebb adni szükséghelyzet adta mandátumukból a vész elmúltával sem.   

A nacionalizmus reneszánsza vagy egységesülés?

Egyesek úgy vélik, hogy amiként a spanyolnátha is inkább csak kiélezte a nagyhatalmi ellentéteket, úgy a koronavírus sem ad elég okot a precedenst nélkülöző összeborulásra. Az ilyetén feszültség kicsúcsosodását pedig többen csak egy újabb világszintű katonai konfliktusban látják, különösen azok, akik még mindig azon avítt dogmát vallják, miszerint a múlt század világégéseit is a nacionalizmus túlburjánzása okozta.

A másik oldalon, a globalizmust ellenzők számára az nem megnyugtató, hogy bár különösen Európában kirívóan csak a nemzetállami védekezési stratégiák bizonyultak némiképp hatékonynak, az ENSZ-főtitkár mégis további egységesülést hirdetett. António Guterres egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi helyzetben komoly diszfunkcionalitás érzékelhető, és mondhatni sajnálkozóan fejezte ki ennek fő okát: a globális kormányzati rendszer hiányát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!