hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felelősök, tanulságok, hazugságok
Felelősök, tanulságok, hazugságok

Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

2020. 04. 20.
Nyugat-Európa több országában már bekövetkezett a tetőzés, amely remélhetőleg közel van Észak-Amerikában is. A fókusz lassan áthelyeződik az események elemzésére és – ahogy ez lenni szokott – a felelőskeresésre.

Donald Trump amerikai elnök kedden Washingtonban bejelentette, hogy leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra. Az amerikai elnök szerint az Egyesült Államoknak kötelessége elszámoltatni a világszervezetet a járvány ügyében tett lépései miatt. Donald Trump leszögezte: „a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról”.

„China lied, Americans died” – terjed az amerikai közösségimédia-felhasználók körében a szlogen (Kína hazudott, az amerikaiak belehaltak), és legyünk őszinték: ahogy a gazdasági vagy éppen a környezetvédelmi mutatók terén, úgy a közegészségügyi területen sincs semmi okunk arra, hogy higgyünk a kínai kommunista kormányzatnak, vagy a vele hónapok óta egy húron pendülő WHO-nak.

A nemzetközi szervezetek összezártak a WHO mögött

Azzal messze nem csak Trump támogatói értenek egyet, hogy amennyiben a WHO rendesen végezte volna a dolgát és idejekorán egészségügyi szakembereket küldött volna Kínába, akkor esély lett volna megelőzni, hogy a koronavírus-járványból világjárvány legyen. „A WHO kudarcot vallott alapvető feladatának teljesítésében, és ezért felelősséggel tartozik” – mondta az amerikai elnök, aki komoly bírálatokat kapott bejelentését követően.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!