hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Az elektori szavazással végképp beszűkült az elnök mozgástere

Donald Trump és jogi stábja hetek óta próbálja visszájára fordítani a novemberi eredményeket, ám eddig egyetlen beadványuk sem járt sikerrel, mivel nem tudtak perdöntő bizonyítékot szolgáltatni a csalások tekintetében. Mindeközben –mondhatni szép csöndben – az elektori testület szavazása hivatalossá tette Joe Biden győzelmét.

A jogállamiság- követelmény kialakulása és alkalmazása

Ahogy a korai, „klasszikus” liberalizmust felváltotta az államnak nagyobb szerepet szánó, ezért a magántulajdon védelmét is lazábban kezelő modern liberalizmus, a szokásjog rendszerét a jogállamiság eszméjével helyettesítették. Ez utóbbi azonban onnantól kezdve, hogy az 1980-as évektől pénzügyi segélyekhez kötötték, alkalmassá vált arra, hogy a politikai zsarolás eszközévé alacsonyodjon.

Belföld

„Ideológiai vita zajlik, nem ülhetünk ölbe tett kézzel” – Csepel polgármestere a Heteknek

Betiltotta a kerület óvodáiban a Meseország mindenkié című könyvet, a szivárvány- zászló helyett pedig a babazászlót tűzte ki a hivatalára. Csepel polgármesterével a meglepően súlyos Covid-fertőzéséről, az önkormányzati kihívásokról és a főpolgármesterrel való kapcsolatról is beszélgettünk.

Tetőfokára hágott a vita az azonos nemű párok gyermekvállalásáról

Az Európai Unió idén konkrét stratégiát is elfogadott az LMBTQ-szülői jogok tagállamokban történő érvényesítéséről, miközben idehaza is kiemelt erővel népszerűsítik a genderlobbi hazai képviselői az úgynevezett „szivárványcsaládok” ügyét. A magyar kormány úgy tűnik felvette a kesztyűt, előbbivel szemben Brüsszelben, utóbbival szemben pedig a parlamentben az alaptörvény módosításával igyekezett védekezni.

A csalárd az csalárd - háború zajlik a családok ellen

„A homoszexuális tevékenységre vonatkozó mindenfajta tilalmat fel kell számolni. Helyettük olyan jogszabályokat kell elfogadtatni, amelyek bátorítják a férfiak közötti szerelmet. (…) Eltöröljük a családot, ami melegágya a hazugságoknak, árulásoknak, képmutatásnak, középszerűségnek és erőszaknak. Nincs szükség a családi keretekre, mert ezek csak elszürkítik a képzelőerőt és korlátozzák a szabad akaratot. A génlaboratóriumokban tökéletes fiúk fognak foganni és felnőni” – az idézet a homoszexuális mozgalom 1987-ben meghirdetett egyik (több is volt) programjából (Gay Manifesto) származik, és annak kapcsán jutott eszembe, hogy az Alaptörvény-módosítás véleményvezér kritikusai szerint a kormány nemtelen ideológiai háborút folytat ellenünk, magyarok ellen.

Kedves Olvasó!

Az Alaptörvény-módosítás véleményvezér kritikusai szerint a kormány nemtelen ideológiai háborút folytat ellenünk, magyarok ellen.

Hit és értékek

Mary Slessor – egy törékeny skót misszionárius a kannibálok között

Ahogyan a Megváltó eljövetele ajándék lett az egész világ számára, követői közül sokan maguk is olyan ajándékká váltak, akik munkája nyomán élhetőbbé vált a föld. Valószínűtlenül mindennapos csomagolásban ilyen ajándék volt Afrika számára egy törékeny skót hajadon, Mary Slessor.

HÁTTÉR

Bezárva, kizárva: globális korszakváltást hozhat a Covid-útlevél

A 2020-as év jellemzésére az egyik leggyakrabban leírt szó az angol nyelvben az „unprecedented”, vagyis magyarul a „példátlan”. Ez érthető: egy körülbelül 60-140 nanométer átmérőjű tüske szorult a modern világ hangosan kattogó fogaskerekei közé.

Beadhatnak chipet az oltással együtt? - 8 izgalmas kérdés és válasz a Covid-oltásokról

Miközben Nagy-Britanniában és az egyesült államokban is  megkezdődött a koronavírus elleni immunizálás, és így belátható közelségbe került a járvány legyőzése, még mindig sokan tartanak attól, hogy az oltásoknak nagyobb a kockázatuk, mint a hasznuk. Az alábbiakban a legfontosabb, legizgalmasabb kérdésekre igyekeztünk választ adni.

Lefokozták, elutasították, kételkedtek: Karikó Katalin története a kisújszállási bioszszakkörtől a Pfizer oltás szabadalmáig

Nemcsak a koronavírus legyőzésében, hanem a ráktól az idegrendszeri elváltozásokig számos más betegség leküzdésében kulcsszerepe lehet a Karikó Katalin által kifejlesztett mRNS-technológiának. A magyar kutató sikertörténete arra is rávilágít, hogy a Covid-vakcina lényegében már évtizedek óta „készül”.

Tényleg feldarabolhatják a Facebookot?

Fennállásának eddigi legnagyobb kihívásával néz szembe a közösségimédia-óriás Facebook. Egyszerre két pert is indítottak a vállalat ellen, a keresetek szerint Mark Zuckerberg cége olyan hatalmasra nőtt, hogy gyeduralkodóvá vált a piacon. A vád szerint agresszív taktikákkal ellehetetlenítették vagy felvásárolták a feltörekvő konkurenciát.

„Mintha magával a halállal küzdenénk” - drámai beszámoló a Covid-frontról

Egybehangzó vélemény, hogy nem a felszereltség, hanem a szakemberhiány az égető probléma a kórházak covidos osztályain. Ráadásul egyre több a beteg és egyre kevesebb a személyzet, mert az egészségügyisek lebetegszenek vagy felmondanak. Akik kitartanak, leginkább hivatástudatból teszik a dolgukat.

KÁVÉSZÜNET

Mentsük meg a karácsonyi hangulatot: sütemény- receptek az ünnepekre

Közeleg a karácsonyi szünet, sokan ilyenkor fognak nagyszabású sütés-főzésbe kikapcsolódásképpen. Túl persze ne vállaljuk magunkat e tekintetben sem, egy-két süteményt azonban érdemes elkészítenünk – vagy akár új receptet kipróbálnunk. Ehhez nyújtunk most ötleteket.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!