hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az elektori szavazással végképp beszűkült az elnök mozgástere
Végjáték
Az elektori szavazással végképp beszűkült az elnök mozgástere

Egyre több republikánus vezető hátrál ki Trump mögül.(Fotó: AP / Patrick Semansky)

2020. 12. 16.
Donald Trump és jogi stábja hetek óta próbálja visszájára fordítani a novemberi eredményeket, ám eddig egyetlen beadványuk sem járt sikerrel, mivel nem tudtak perdöntő bizonyítékot szolgáltatni a csalások tekintetében. Mindeközben –mondhatni szép csöndben – az elektori testület szavazása hivatalossá tette Joe Biden győzelmét.

Az eddig is tudvalevő volt, hogy a választási eredmény megfordítására vajmi kevés esély van, ám az már annál inkább megdöbbentő, hogy úgy tűnik: Trumpnak esélyt sem adnak a jogorvoslatra. Eddig 50 jogi eljárást indított, de sorra buktak el az ügyek. A Legfelsőbb Bíróság üthette be az utolsó szöget a Trump-kampány „koporsójába”.

A Legfelsőbb Bíróság kaszált

Hiába alkotott történelmit azzal az elnök, hogy egy terminus alatt három bírót nevezett ki a Legfelsőbb Bíróságba, a testület nem mutatkozott hajlandónak arra, hogy a választási csalások ügyét felgöngyölítse.
A választási csalással kapcsolatos keresetet Texas állam terjesztette elő a legfőbb igazságszolgáltató szerv előtt; a kezdeményezést támogatta 18 további (republikánus többségű) állam és 126 képviselő a Kongresszusból. Texas négy államot, Georgiát, Wisconsint, Michigant és Pennsylvaniát perelte a felmerülő csalásesetek miatt, abban a reményben, hogy a visszaélés mértéke akkorának bizonyul, hogy a bíróság érvényteleníti az eredményeket az érintett államokban.

Az ügyben, amit némi nárcizmussal Trump a történelem legfontosabb ügyének titulált, a bíróság furcsamód hamar elkaszálta az indítványt. Eljárásjogi kifogással élt a testület; a bírók arra hivatkoztak: Texas nem bizonyította perbeli érdekeltségét a tekintetben, hogy miként érinti őt más államok választási eljárása. A jogi kifogásoknál azonban még meglepőbb az, hogy ezt mindhárom Trump által megválasztott bíró (Gorsuch, Kavanaugh és Barrett) támogatta. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!