Hetek Univerzum
Életmentő segítség - Tanácsadással és örökbefogadással a magzatvédelemért
Rengeteg múlik azon, hogy a védőnők jó szívvel és felelősségteljesen kiállnak-e a kismamák és gyermekeik mellett

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

Életmentő segítség - Tanácsadással és örökbefogadással a magzatvédelemért
Rengeteg múlik azon, hogy a védőnők jó szívvel és felelősségteljesen kiállnak-e a kismamák és gyermekeik mellett
2020. 11. 11.
Aki eltökélt, az így is, úgy is keresztülviszi az abortuszt, de a bizonytalanoknál életmentő lehet a tanácsadás, márpedig ők elég sokan vannak – derül ki védőnőkkel folytatott beszélgetéseinkből.(2020.11.13. (XXIV/46) )

Kevés dologban ért egyet a magyar társadalom, és ezek sem túl pozitív ügyek. Ilyen az abortusz megítélése, amivel kapcsolatban hosszú évtizedek óta erősen megengedő hozzáállás a jellemző, azzal együtt is, hogy a magyarok túlnyomó része ugyanakkor kifejezetten család- és gyermekcentrikus gondolkodású. 

A hatályos törvények értelmében – melyek nemzetközi viszonylatban megengedőnek számítanak – Magyarországon súlyos válsághelyzetre hivatkozva a terhesség 12. hetéig kérelmezhető abortusz. Ha az indok nem egészségi ok vagy nemi erőszak, akkor a beavatkozás előtt a nőknek két alkalommal kötelező védőnői, úgynevezett családvédelmi tanácsadáson részt venniük, és ezek közül az első a magzat megtartása érdekében történik, akkor is, ha az abortuszra váró nő teljesen biztos a döntését illetően.

A Medián 2013-as kutatásából is az derült ki, hogy a magyarok 53 százaléka szerint megfelelő a terhességmegszakítás hazai törvényi szabályozása, 18 százaléka enyhítene rajta, 13 százalék szigorítana, a többieknek nincs véleményük. 

A megengedő hozzáállás teljesen általános, azaz életkor és pártállás tekintetében sincs érdemi különbség az abortusz elfogadottságában, magyarán a törvényi szigorítás a mai napig politikai öngyilkossággal érne fel hazánkban.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!