hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Esély az életnek
Trumpé a legmarkánsabban életvédő adminisztráció
Esély az életnek

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 16.
Becslések szerint 100 ezer résztvevője lehetett Washingtonban a janu­ár végén 47. alkalom­mal megrendezett March for Life felvonulásnak, melyen most először mondott beszédet személye­sen az Egyesült Államok jelenlegi elnöke. Korábban egyetlen kormányfő sem vállalta be, hogy hivatala tekintélyével ilyen egyértelműen súlyt adjon az életvédő mozgalomnak.

Az első March for Life (Felvonulás az Életért) tüntetést 1974. január 22-én, az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade legfelsőbb bírósági döntés első évfordulóján tartották. A szervezők a polgárjogi megmozdulásokra tekintve azt remélték, demokratikus úton nekik is sikerülhet egy kiszolgáltatott csoport – az önmaguk védelmére képtelen magzatok – jogainak helyreállítása.

A Nellie Gray nevű aktivista kezdeményezte felhívásra azon az első januári délutánon körülbelül 20 ezren reagáltak, akkor még abban a hitben, hogy egyszeri alkalomról van szó, hiszen a Legfelsőbb Bíróság hamarosan visszavonja a Roe kontra Wade határozatot. Noha azóta immár negyvenhetedszer vonult végig a tömeg a National Mall parktól a Legfelsőbb Bíróság épületéig vezető ú­ton, soha nem veszett el az optimizmus, hogy egyszer csak „kijárják” a magzatok élethez való jogát.

Agyonhallgatott tömegmegmozdulás

Egy biztos: a média ebben soha nem volt partner. A világ legnagyobb emberi jogi demonstrációjának tartott esemény legfeljebb szűkszavú említés szintjén szerepel a mainstream híradásokban. Bár Trump ez évi részvétele óhatatlanul ráirányított némi figyelmet, a vezető csatornák, így a CNN vagy az MSNBC nem közvetítette a March for Life történetében először a felvonulókat személyesen megszólító elnök beszédét. Helyette a szenátusban folyó impeachment eljárás fő alakjának, Adam Schiff demokrata képviselőnek a nyilatkozatait sugározták. A CBS szintén kihagyta a washingtoni megmozdulást, cserébe viszont riportot közölt „több százezer” iraki tüntetőről, akik Kászim Szulejmáni iráni terrorista likvidálása miatt tiltakoztak. A hálózat online kiadása, a CBSN pedig leközölt egy interjút is az „abortuszgyárként” is emlegetett Planned Parenthood igazgatójával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!