Hetek Univerzum
Mamba out: Kobe Bryant kosárlegenda emlékére
A Los Angeles Lakers MVP-jének tragikus halála

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Mamba out: Kobe Bryant kosárlegenda emlékére
A Los Angeles Lakers MVP-jének tragikus halála
2020. 04. 16.
Az ötszörös NBA-bajnok Kobe Bryant éppen egy kosártornára igyekezett, amikor kilencedmagával drámai helikopter­balesetet szenvedett. A tragédiában 13 éves lánya is elhunyt. A kosár- és sporttársadalmat sokkolta a halálhír. (2020.01.31.)   

Kobe Bryant 2020. január 26-án délelőtt, ködös időben edzésre indult 13 éves lányával, Gianna Mariával. Az őket szállító helikopter Calabasasnál lezuhant. A helikopteren összesen 9 fő tartózkodott, a balesetet senki nem élte túl.

Nem kell nagy kosárlabda-rajongónak lenni ahhoz, hogy az embernek a sportágról egyből eszébe jusson Michael Jordan neve. Nos, Kobe Bryantet teljes joggal lehetett az NBA második Michael Jordanjének nevezni: a bajnoki gyűrűi, beállított rekordjai s a Los Angeles Lakers Bryant nevével fémjelzett újabb fénykora is erről tanúskodik. A sztársportoló mindössze 41 évesen hunyt el, amikor rendkívül rossz látási körülmények között, amikor még a hatóságok helikoptereit is visszahívták Los Angelesben, felszállt gépével, hogy odaérjen lánya kosármeccsére. A baleset körülményei még mindig nem teljesen tisztázottak, a zord időjárás miatt a helikopter valamiért hirtelen zuhanni kezdett, majd egy domboldalnak csapódott.

Bryant az volt a 2000-es évek kosártársadalmának, mint ami Jordan a 90-es években.

Egy személyben testesítette meg sokak számára a sportágat, üstökösszerű karrierje gyerekek tízmilliói számára tette vonzóvá a kosárlabdát. Már gyerekkorától kezdve VHS-kazettákon elemezte példaképe, Jordan minden cselét és mozdulatát, alig várta, hogy a középiskola után a nem megszokott módon egyből a profi ligában mutassa meg magát. Az egyetemről és középiskolából érkező játékosok szerződtetése a ligába egy draft nevű metódus keretében történik, ami tulajdonképpen azt takarja, hogy az NBA csapatai különböző szabályok mentén egymás után választhatnak maguknak kerettagot kedvük szerint. A Los Angeles Lakers egy előre lebeszélt cserével szerződtette Bryantet, eligazolva őt a Charlotte Hornetstől. Sokan aggódtak a fiatal játékos miatt, hogy nem fogja megállni a helyét a profik világában, ám az élet cáfolta ezeket az aggályokat. (Bryant még kiskorú volt első szerződése megkötésekor, amit éppen ezért a szüleinek kellett aláírnia.)

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!