hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 10. 26. (V/43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Indulhat a fejvadászat

Egymilliárd dollárral és egy Oszama bin Laden meggyilkolására, valamint az al-Kaida felszámolására vonatkozó felhatalmazással "ajándékozta" meg George W. Bush a hét végén a Központi Hírszerző Hivatalt. Az amerikai elnök döntésével – amivel ismét sikerült elnyernie a politikai élet teljes spektruma, valamint a lakosság osztatlan támogatását – az 1947-ben alapított CIA fennállása óta legátfogóbb és "leggyilkosabb" akciójának végrehajtásához adott zöld utat. 

Tiltakozik a Vörös Kéz

"Bármilyen akadályok, holtpontok merültek is fel, bármennyire túlfeszítettek és feszültek voltak is a tárgyalások, párbeszédek és alkudozások, mindezek ellenére a békefolyamat ma működik" – jelentette ki Tony Blair azt követően, hogy az IRA bejelentette történelmi jelentőség? döntését, miszerint megkezdi a fegyverletételt. Cserébe Nagy-Britannia ígéretet tett az Észak-Írországban jelen lévő brit katonai erők lehető legrövidebb időn belüli csökkentésére. 

Beszédes hallgatás

Bush elnök az elmúlt hétvégén részt vett az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés sanghaji csúcstalálkozóján. A szombaton kezdődött értekezlet előzeteseként pénteken az elnök megbeszélést folytatott Csiang Cö-min kínai elnökkel. Az értekezlet a világgazdaságban észlelhető lelassulást, azon belül az Ázsiában tapasztalható nehézségek leküzdésének útját-módját volt hivatott megvitatni. 

Izrael vonuljon vissza

Az Egyesült Államok határozottan követelte az izraeli csapatok kivonását a palesztin városokból, mivel ezzel – amerikai értékelés szerint – veszélybe kerül a terrorellenes nemzetközi koalíció. Ariel Saron izraeli miniszterelnök a kormánya egyik tagjának meggyilkolása után ultimátumot intézett a Palesztin Hatósághoz a terroristák kiadatására. Mivel ez nem történt meg, az izraeli biztonsági szolgálat hajtóvadászatot indított a tettesek után, és a Jerusalem Post értesülése alapján legalább két merénylőt sikerült is elfogniuk.

Őrült siker

Így kiáltott Klaus Wowereit, az SPD főpolgármester-jelöltje, amikor az első előszámlálási eredmények után nyilvánvalóvá vált győzelmük. Ők érték el egyébként a legkiegyensúlyozottabb sikert a két városrészben. Ezzel szemben a kereszténydemokraták mind keleten, mind nyugaton megbuktak. (Bár a CDU szavazótábora nyugaton még mindig jelentősnek mondható.) Vereségüket többek között azzal indokolták a szakértők, hogy jelöltjük, Franz Steffel, nem nyerte meg a választók szimpátiáját – ami viszont egyértelműen az SPD-nek kedvezett. (A csalódott hívek közül ugyanakkor sokan adták szavazatukat az FDP-re is.) 1950 óta nem vallottak akkora kudarcot, mint a vasárnapi választásokon. Steffel mindenesetre teljes mértékben magára vállalta a "fájdalmas vereséget".

Újabb alagút a halálba

Tízen életüket vesztették és még többen megsebesültek, amikor a svájci Gotthard-alagútban két kamion frontálisan összeütközött. A mentési munkálatokat órákig hátráltatta a sűr? füst és az égő gépjárművekből áradó forróság. 

Belföld

Mi a baj a Pannon Rádióval

Nagy Feró a kezdetektől együtt küzdött Csurka Istvánnal a Magyar Igazság és Élet Pártja sikereiért. Szerepelt a Bocskai Szabadegyetem előadásain, a pártelnök szónoklatai előtt vérpezsdítő folkrockkal lelkesített, majd az utóbbi egy évben a MIÉP-közeli Pannon Rádiónál dolgozott szerkesztő-műsorvezetőként. Ezért is keltett nagy feltűnést, amikor a közelmúltban hirtelen szakított a Pannonnal, majd a pártból is menesztették. 

Álomból rémálom

A 7000-8000 méter közötti magasság a legveszélyesebb, mivel itt a legkevesebb az oxigén. Az ember ítélőképessége jelentősen csökken. Ebben a magasságban tartózkodtak a magyar expedíció tagjai is. A hegycsúcsról már minden csapat lejött az időjárás romlása előtt, csak a magyarok nem. Bizonyítani akartak. Sajnos, tragédia lett a vége.

Kisiklott vonat

A biztosítóberendezés, azaz a vágányok melletti fényjelzők hibája okozta a Pest megyei Minorierdőnél történt vonatbalesetet. A MÁV fődiszpécserének tájékoztatása szerint az egyik személyvonat utolérte a másikat, majd nekiütközött az előtte haladó vonat utolsó kocsijának. 

A kormány önmagát verte széjjel

Torgyán József a pártja október 23-ai ünnepségen. Kritikus a kormánnyal szemben Fotó: Maklári Péter

Hit és értékek

Amerika hangja

Az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadások az amerikai lakosság körében magától értetődővé tették, hogy az élet- és vagyonbiztonság garantálása és a megelőzés érdekében szükséges a magánszférát, a személyes szabadságot védő jogi korlátok bizonyos fokú feloldása és a hatósági ellenőrzési jogkörök kiterjesztése. Vita csak a mértéken és a technikán van. Bizonyos, hogy elfogadottabbá és könnyebbé válik majd a titkosszolgálati eszközök alkalmazása, a személyes adatokhoz való hatósági hozzáférés, a levéltitok feltörése, az utazási szabadság korlátozása. Az viszont még a merényletek iszlám vallási gyökerei ellenére sem merült fel komolyan, hogy a vallásszabadságot korlátozni kéne és az iszlám vallási közösségek működését be kellene tiltani.

Aktuális reformáció

Október 31-én, a reformáció ünnepén világszerte arról az eseményről emlékeznek meg, hogy Luther Márton, a hitújítás megindítója ezen a napon tűzte ki tételeit a wittenbergi vártemplom kapujára, s ezzel a reformáció ügye kilépett a széles nyilvánosság elé. Luther nevezetes fellépését nem véletlenül őrizte meg az emlékezet. Hiszen nem csupán a 16. század első évtizedeiben élő nemzedék számára mutatott járhatónak bizonyuló utat az életük lényegét érintő kérdésekben, hanem olyan alapigazságokat tudott megragadni és az emberek elé tárni amelyek a későbbi generációk számára is érvényes, aktuális üzenetként szólnak.

HÁTTÉR

Ha Horthy Pista hazajönne

Az 1956-os forradalom idei ünnepségei előrevetítik a jövő évi választások kampányhangulatát. A jobboldali pártok megemlékezéseit hallgatva ugyan felfedezhető egy mérsékelt, illetve egy radikális retorika, a kettő közötti határvonal azonban elmosódott: nem lehet tudni, meddig tart a mérsékelt, s honnan kezdődik a radikális jobboldal. A bizonytalanságot tovább fokozza, hogy idén első ízben ünnepelt együtt az érett centrumpárt képét mutató Fidesz, és magát nemzeti radikálisnak nevező – Európában azonban egyszerűen szalonképtelennek tartott – MIÉP. A közállapotok silányulását jelzi, hogy kilenc évvel Göncz Árpád köztársasági elnök ünnepi beszédének megzavarása után kedden ismét kifütyültek egy országos politikust. A múlt visszaköszönt, a jövő elkezdődött. 

Lépfene távirati stílusban

Újabb két ember vesztette életét a hét elején az Egyesült Államokban lépfenefertőzés következtében. A fertőzés a washingtoni postai küldeményeket kezelő Brentwood úti postahivatalban történt – a körülmények egyelőre tisztázatlanok. A hét elején a Fehér Ház postai rész-legében is találtak anthraxspórát. Az amerikai posta vezetője szerint az ellenőrzések ellenére sincs garancia arra, hogy a kikézbesített küldemények biztonságosak. 

A védekezéshez nem elég egy gázálarc

Az amerikai anthraxrémület kapcsán egyre inkább felerősödik a biológiai és vegyi fegyverektől való félelem. A tömegpusztító fegyverekről dr. Szakál Béla polgári védelmi ezredest, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Karának főiskolai docensét kérdeztük.

Mit tegyünk, ha jön az adóellenőr

Ha megkérdeznénk a vállalkozókat, hogy mitől féltik a cégeiket legjobban, akkor majdnem biztos, hogy igen nagy hányaduk az adóhatóságot említené elsők között. Mielőtt kitörne a pánik, jó tudni, hogy vannak olyan szabályok, "fogások", amelyek védik az adóalanyt. A Mit tegyünk, ha jön az adóellenőr cím? szakmai fórumon ezekbe a "trükkökbe" avatott be Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke. 

Még mindig messze Európától

"Tisztességes munkáért tisztességes bért" – hangoztatta a miniszterelnök a kormány hároméves munkájának értékelésekor a parlamentben. Elismerte, hogy a magyar bérek még mindig jelentősen le vannak maradva az európai bérektől, de – mint mondta – a felzárkózás már elkezdődött. Példaként a minimálbér ugrásszer? emelését említette. "A kabinet világossá tette, hogy becsülete van a magyar munkának" – tette hozzá. A lapunknak nyilatkozó Wittichl Tamás, az MSZOSZ alelnöke viszont úgy látja, a magyar bérek nem közelítettek az uniós átlaghoz.

Lőttek a pénzváltóknak

A parlament előtt van a terrorizmus elleni küzdelemről és a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvénytervezet. Nemzetközi elvárásoknak megfelelően megszűnik az anonim betétszámla, a 300 ezer forint feletti pénzváltás, illetve kétmillió forint feletti banki átutalás azonosítási kötelezettség alá tartozik. A pénzváltók működése pedig oly módon fog változni, hogy kizárólag bankokkal szerződésben állva, azok ügynökeiként dolgozhatnak; az alaptőkét nagy mértékben felemelnék. Lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a fővárosi pénzváltó irodák nagy része nem tud majd megfelelni az új elvárásoknak, többségük eltűnik az utcákról. Nem kizárt, hogy ezek a vállalkozók illegalitásban, azaz a feketegazdaságban folytatják a tevékenységüket, s az alacsonyabb árak és az azonosítás elkerülésének reményében a vásárlók is velük fognak tartani.

Pirulák a terror ellen

A hadiipar mellett a gyógyszeripar lehet a napjainkat jellemző zűrzavaros világpolitikai helyzet és az ezzel járó bizonytalanság, valamint általános fenyegetettségérzés második nyilvánvaló nyertese. Míg a hagyományos húzóiparágakban világszerte tíz-ezrével bocsátják el a csökkenő kereslet miatt feleslegessé vált alkalmazottakat, a legfrissebb gyógyszerfogyasztási statisztikák, valamint a világ vezető gyógyszergyártóinak a napokban közzétett harmadik negyedéves jelentései egyaránt ugrásszer? növekedést jeleznek a nyugtatók, az antidepresszánsok, valamint a biológiai terrorizmus vélt ellenszereinek fogyasztásában és a gyártó cégek eredményeiben egyaránt – elsősorban az Egyesült Államokban.

Vérmentes fegyver a piszkos pénz ellen

"El kell törölnünk a terroristákat pénzügyi térképünkről, ez a vérmentes fegyver éppoly halálos számukra, mint bármelyik, amit Afganisztánra ledobtunk" – jelentette ki az amerikai Charles Intriago, a pénzmosás elleni riadó egyik kulcsembere. Amerika tehát nemcsak vadászgépekkel, hanem "pénzügyi fegyverekkel" is harcol a terrorizmus ellen.

Kamatcsökkentést várnak Európa börzéi

Amerikában mérsékelten csökkentek, míg az európai részvénypiacokon erőteljesen emelkedtek az árfolyamok. A tengerentúlon folytatódott a harmadik negyedéves eredmények közzététele, az IBM és az Intel egy időben jelezte, hogy a félvezető szektor várhatóan a negyedik negyedévben éri el mélypontját. Az európai részvénypiacok megugrása a kedvező francia és német inflációs számoknak köszönhető, mivel a jó számokra felerősödtek a kamatcsökkentési várakozások. Csak London maradt el némileg az emelkedésben, ami nem is csoda, miután mérsékelten, nem egészen egy százalékkal erősödött a BUX, 6604 ponton zárva az ünnep miatt megrövidült hetet.

KÁVÉSZÜNET

Jordan újra a levegő ura

Az észak-amerikai kosárlabda liga előszezonjában fokozott figyelem kíséri a Washington Wizards szereplését. Az utóbbi évek egyik feltűnően gyengén teljesítő csapatának azóta nőtt meg a nézettsége, amióta Michael Jordan újra felöltötte legendás 23-as mezét.

Mélyrepülésben a zöld sasok

Néhány szurkoló komoly elégedetlenségét fejezte ki a Fradi teljesítményével kapcsolatban. Az elmúlt időket nézve inkább sikertelenségi sorozatról beszélhetünk. Csank János sokszor ígérte a változást, de egyelőre nem találta meg a kivezető utat.

Megint dühbe jövünk

Hétvégén került sor a vízilabda OB–I. 4. fordulójára, amely a 103 találattal az idény eddigi legtermékenyebb körének bizonyult. A legizgalmasabb mérkőzés kétségtelenül a Szőnyi úton a BVSC Brendon–FTC összecsapása volt, míg a legtöbb gól (23) a Tatabánya–Szolnok mérkőzésén született. 

Örökzöld ékszerek

– Már megint mit vegyek fel? Közhelyszer? a kérdés, pedig minden reggel megismétlődik. És ha már sikerült kitalálni az aznapi toalettet, azt sem árt végiggondolni, milyen kiegészítőket válasszunk hozzá. Mert egy igazi hölgy persze ékszerből sem aggatja magára mindazt, ami a keresztelője óta összegyűlt - a nagyitól kapott fülbevalót, a keresztmamától a láncot, majd a ballagási aranygyűr? mellé az öszszes szülinapi ezüstöt. 

Soha nem késő

Az ember gyakran talál kifogást, hogy ne kelljen sportolnia, sokszor elhangzik: "az én koromban már nehéz elkezdeni a sportot", pedig az életkor nem lehet akadály. Az sem gond, ha valaki felnőttkorban kezdi a testedzést, a lényeg, hogy vegye figyelembe teherbírását és rugalmasságát. Ha le tudunk úgy hajolni nyújtott térddel, hogy ujjhegyünkkel megérintjük a talajt, akkor jó eséllyel indulunk a gimnasztikában. Ha több mint egy percig tudunk ugrókötéllel ugrálni, akkor jöhet a futás, a biciklizés és az úszás.

Harrisont megkövették

Pszichiáterek levélben kértek elnézést George Harrisontól amiatt, hogy két évvel ezelőtt egyik ápoltjuk súlyosan megsebesítette a Beatles volt gitárosát. Az orvosok egyúttal a késelőt is megkövették, mondván, nem jártak el megfelelő gondossággal ápolása során.

Könyvsikerek

Ottlik Géza: Iskola a határon 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!