hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lőttek a pénzváltóknak

2001. 10. 28.
A parlament előtt van a terrorizmus elleni küzdelemről és a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvénytervezet. Nemzetközi elvárásoknak megfelelően megszűnik az anonim betétszámla, a 300 ezer forint feletti pénzváltás, illetve kétmillió forint feletti banki átutalás azonosítási kötelezettség alá tartozik. A pénzváltók működése pedig oly módon fog változni, hogy kizárólag bankokkal szerződésben állva, azok ügynökeiként dolgozhatnak; az alaptőkét nagy mértékben felemelnék. Lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a fővárosi pénzváltó irodák nagy része nem tud majd megfelelni az új elvárásoknak, többségük eltűnik az utcákról. Nem kizárt, hogy ezek a vállalkozók illegalitásban, azaz a feketegazdaságban folytatják a tevékenységüket, s az alacsonyabb árak és az azonosítás elkerülésének reményében a vásárlók is velük fognak tartani.Pénzváltás. Vagy pénzmosás? Fotó: Somorjai 

Több belvárosi iroda vezetője meglepődött a hír hallatán, mert szerintük a jelenlegi törvények betartásával is kiszűrhetők a pénzmosásgyanús tranzakciók. A lapunk által megkeresett cégek vezetői kizárólag politikai okokat látnak mindezek mögött, hiszen szakmailag teljesen megalapozatlannak tartják a törvénymódosítási javaslatot. Egyesek az arabellenes hangulat meglovaglását vélik látni ebben a hirtelen rendcsinálási igyekezetben.

Madarász Gyula, az Exclusive Change Kft. ügyvezető igazgatója a Heteknek elmondta, hogy nem tudja, miért hozza összefüggésbe a törvény a pénzváltást a pénzmosással. "Ismeretem szerint a pénzmosás az
– mondta Madarász –, hogy illegálisan keresett pénzt bizonyos csatornákon átfuttatva tisztára mosnak. Azzal, hogy mi átváltunk például dollárt márkára, mitől mostuk tisztára? Az a pénz ugyanaz marad. Pénzváltók nem tudnak fehéríteni, mi csak a pénz formáját változtatjuk meg" – szögezte le.

Madarász szerint nagy a bizonytalanság a szakmán belül. Nem lehet tudni, milyen feltételek mellett tudnak a jövőben dolgozni. "Nem mindegy – magyarázta –, hogy kizárólag csak egy bankkal köthetünk szerződést, vagy meg lesznek versenyeztetve a bankok. Ha csak egy bankot jelölnek ki, kiszolgáltatottá válik a szakma, és ez éles ellentétben állna a piacgazdasággal. Nem látjuk előre azt sem, hogyan módosulnak majd az árak, és ez nem mellékes az ügyfélkör megtartása szempontjából sem." 

A pénzváltók többsége szerint ma már markánsan elkülönülnek az irodával, hitelesített számítógép-prog-ramokkal dolgozó valutaváltó cégek az úgynevezett "McDonald\'s váltóktól". A legális pénzváltók irodahelyiséget bérelnek, adót fizetnek, legálisan alkalmazzák a dolgozókat, mégis az áraikat alacsonyabban tudják tartani, mint a bankok, így széles ügyfélkört tudtak magukhoz szoktatni. Nem hiányoznak ugyanakkor a főváros bizonyos helyeiről az "utcai váltók". Szolgáltatásaik iránt stabilnak mondható a kereslet. A Régiposta utcai (vagy más) gyorsétkezdében üldögélő, kávézgató szabadúszó pénzváltók azzal érdemelték ki a bizalmat, hogy évek során ugyanazon a széken, ugyanannál az asztalnál ülnek, és (főként) nem verik át az ügyfeleket. Kérés esetén szállodai szobákba is "kiszállnak". S mivel nem kell havi 300-400 ezer forintért irodát bérelniük, adózniuk, 1-2 forinttal többet adnak dolláronként.

Nyilvánvalóan ők nem kerülnek a Magyar Nemzeti Bank látókörébe. A rendőrségi információk szerint egyetlen utcai pénzváltót sem ítéltek el, illetve nem utasítottak ki az országból. A legális pénzváltókat viszont rendszeresen ellenőrzi a jegybank, az elmúlt öt évben összesen 74 üzletet záratott be. Rétalji Igor osztályvezető tájékoztatása szerint a négy "főbűn" közül egy a pénzmosás megakadályozásáról szóló jogszabály megsértése volt. 

Az engedélyek megvonását legtöbbször személyi és tárgyi feltételek hiányosságai, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, szabálytalan árfolyam kialakítása és jegyzése indokolja.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!