hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Még mindig messze Európától
Tisztességes munkabér

2001. 10. 28.
"Tisztességes munkáért tisztességes bért" – hangoztatta a miniszterelnök a kormány hároméves munkájának értékelésekor a parlamentben. Elismerte, hogy a magyar bérek még mindig jelentősen le vannak maradva az európai bérektől, de – mint mondta – a felzárkózás már elkezdődött. Példaként a minimálbér ugrásszer? emelését említette. "A kabinet világossá tette, hogy becsülete van a magyar munkának" – tette hozzá. A lapunknak nyilatkozó Wittichl Tamás, az MSZOSZ alelnöke viszont úgy látja, a magyar bérek nem közelítettek az uniós átlaghoz.

Az elmúlt két év alatt közel a kétszeresére emelkedett a minimálbér (25 ezer 500 forintról jövőre 50 ezer forintra), de a realitásokat nézve nem kérdés, hogy ebből az összegből egyszerűen nem lehet megélni – mondta Wittichl. Az alelnök szerint az európai uniós átlagbérekhez való közeledésben semmilyen előrelépés nem történt, tudvalevő, hogy a magyarországi bérek meszsze elmaradnak a nyugat-európai színvonaltól (lásd táblázatunkat). Ma Magyarországon közel 600 ezer ember dolgozik a létminimum körüli szinten. A kormányzati bérpolitika hároméves szaldója tehát egyáltalán nem jó – összegezte a véleményét a szakszervezeti vezető.

Ma a létminimumhoz közeli bér nem nevezhető tisztességes jövedelemnek. Az MSZOSZ álláspontja szerint a minimálbérnek a mindenkori átlagkereset legalább 60 százalékát kellene elérni, mert ez biztosítaná a létminimumhoz szükséges öszszeget, s ez a magyar gazdaság jelenlegi növekedését tekintve lehetséges is lenne. Mindazonáltal Wittichl szerint az 50 ezer forintos minimálbér-megállapodás, valamint az, hogy a munkaadók nehézségeinek enyhítésére 15 milliárdnyi kompenzációs keretet hoztak létre, részsikerként értékelhető.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!