hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lépfene távirati stílusban
Zajlik a láthatatlan háború

2001. 10. 28.
Újabb két ember vesztette életét a hét elején az Egyesült Államokban lépfenefertőzés következtében. A fertőzés a washingtoni postai küldeményeket kezelő Brentwood úti postahivatalban történt – a körülmények egyelőre tisztázatlanok. A hét elején a Fehér Ház postai rész-legében is találtak anthraxspórát. Az amerikai posta vezetője szerint az ellenőrzések ellenére sincs garancia arra, hogy a kikézbesített küldemények biztonságosak. Lépfenével fertőzött levél az USA-ban. "Halál Amerikára, halál Izraelre, Allah nagy." 

Joseph P. Curseennél múlt héten kedden jelentkeztek először az influenzaszer? tünetek, mivel azonban akkor az orvosok még nem gyanakodtak semmire, hazaküldték a 47 éves postai alkalmazottat. Curseen a hét végére annyira roszszul lett, hogy a vasárnapi istentisztelet alatt elveszítette az eszméletét. A kórházba hétfőn ment visz-sza újra, ekkor már légzési panaszai is voltak, s a felvételét követő hat órán belül meghalt. Az 55 éves Thomas L. Morris Jr. vasárnap jelentkezett egy washingtoni kórházban, hogy kivizsgáltassa magát: attól tartott ugyanis, hogy ő is megkapta a fertőzést – Morris tizenöt órával később meghalt. 

Mindketten a washingtoni postai küldeményeket kezelő Brentwood úti postahivatal alkalmazottai voltak. A múlt héten ezen az intézményen ment keresztül az a Tom Daschle szenátor számára címzett anthraxtartalmú levél is, amely újabb fertőzésekhez és végső soron a kongresszus bezárásához vezetett. Az egészségügyi hatóságok ennek ellenére nem tartják valószínűnek, hogy az összes fertőzést pusztán egyetlen levélküldemény okozta volna. 

A postai dolgozók nehezményezik, hogy miközben a Kapitóliumot azonnal lezárták, a legtöbb posta még mindig üzemel – jóllehet a napokban végül lezárták a Brentwood úti postát, és a postai szolgáltatásokat is beszüntették –, holott a fertőzésnek leginkább a postai dolgozók vannak kiszolgáltatva. A brentwoodi épületben, ahol kétezer-egyszáz alkalmazott naponta mintegy három és fél millió postai küldeményt kezel, csupán öt nappal azt követően kezdték el vizsgálni az alkalmazottakat, hogy a Daschle szenátornak küldött levélről kiderült: lépfenebaktériumot tartalmaz. 

A vezetőség úgy gondolta ugyanis, hogy "az anthrax lezárt levélen keresztül nem fertőz". A mostani eset viszont azt látszik bizonyítani, hogy a spórák akkor is halálosak lehetnek, ha nem nyitják ki a borítékot. Dél-koreai katonák gyakorlatoznak a szöuli metróban. Készültség világszerte Fotó: Reuters

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!