hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beszédes hallgatás
Ázsiai csúcs Sanghajban

2001. 10. 28.
Bush elnök az elmúlt hétvégén részt vett az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés sanghaji csúcstalálkozóján. A szombaton kezdődött értekezlet előzeteseként pénteken az elnök megbeszélést folytatott Csiang Cö-min kínai elnökkel. Az értekezlet a világgazdaságban észlelhető lelassulást, azon belül az Ázsiában tapasztalható nehézségek leküzdésének útját-módját volt hivatott megvitatni. 

Az amerikai elnök elsődleges célként tűzte maga elé a nemzetközi egység megteremtését az Afganisztán ellen intézett katonai csapások, illetve a terrorizmus leküzdésére hirdetett, szélesebb kör? harcának támogatására. Sanghaji látogatásának első napját ennek érdekében azzal töltötte, hogy kissé "elhanyagolta" a vendéglátójával lezajlott tárgyalásain felmerült vitás kérdéseket. A kínai államfővel tartott közös sajtóértekezletén említést sem tett a Peking által ellenzett rakétavédelmi tervéről, futólag tért csak ki a nézetkülönbségekre Tajvan kérdésében, és ugyancsak röviden szólt a kínai haderő nagyarányú fejlesztéséről, valamint a távol-keleti birodalomnak a szakadárokkal szemben tanúsított bánásmódjáról. Tájékozott illetékesek szerint a két vezető zárt körben lezajlott első találkozóját ennek ellenére sem lehetett volna szívélyesnek minősíteni. Mi sem bizonyította ezt ékesebben, mint az, hogy Csiang Cö-min egyszerűen figyelmen kívül hagyta az egyik tudósító kérdését: vajon Kína támogatja-e az afganisztáni hadműveleteket.

Vasárnap került sor a Bush–Putyin találkozóra. Kormányilletékesek a megbeszélés előtt úgy nyilatkoztak, hogy az amerikai államfő írásban nyújtja át orosz kollégájának az Egyesült Államok álláspontját, amely erőteljes figyelmeztetést tartalmaz: amennyiben az év végéig nem jön létre egyetértés az ABM-szerződést illetően, Washington hivatalos közleményt fog átnyújtani, leszögezvén, hogy a kötelező hathónapos várakozási idő után szándékában áll felmondani az egyezményt. Bush és Putyin közölte: megegyezésre tud jutni az 1972-es ABM-szerződés módosításának ügyében. Az Egyesült Államoknak ez megadná a lehetőséget, hogy kísérleteket folytasson rakétavédelmi rendszerének kifejlesztése céljából, ugyanakkor teljesítené Moszkva kívánságát, és nem mondaná fel végképp az egyezményt.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!