hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pirulák a terror ellen
A félelem növeli a gyógyszerfogyasztást

2001. 10. 28.
A hadiipar mellett a gyógyszeripar lehet a napjainkat jellemző zűrzavaros világpolitikai helyzet és az ezzel járó bizonytalanság, valamint általános fenyegetettségérzés második nyilvánvaló nyertese. Míg a hagyományos húzóiparágakban világszerte tíz-ezrével bocsátják el a csökkenő kereslet miatt feleslegessé vált alkalmazottakat, a legfrissebb gyógyszerfogyasztási statisztikák, valamint a világ vezető gyógyszergyártóinak a napokban közzétett harmadik negyedéves jelentései egyaránt ugrásszer? növekedést jeleznek a nyugtatók, az antidepresszánsok, valamint a biológiai terrorizmus vélt ellenszereinek fogyasztásában és a gyártó cégek eredményeiben egyaránt – elsősorban az Egyesült Államokban.



Cipro: az egyetlen lépfeneellenszer. Előtérbe került Fotó: Reuters

A szeptember 11-ei terrortámadások utáni többszörös anthraxfertőzés és a bioterrortól való félelem hatására az Egyesült Államok gyógyszertárai ugrásszer? növekedésről számoltak be a Cipro nev? antibiotikum forgalmában. A Bayer AG által gyártott készítmény az egyetlen kimondottan anthraxfertőzés ellen bevizsgált és engedélyezett gyógyszer az Egyesült Államokban. A fogyasztás legerősebben New York államban emelkedett az elmúlt hetekben, mintegy 27 százalékkal. A növekvő keresletre reagálva a német gyártó cég bejelentette: egy már korábban leállított németországi gyárának újraindításával 25 százalékkal növeli legsikeresebb terméke kibocsátását. Valószínűsíthető, hogy a Bayer nem csupán a hirtelen megnövekedett kiskereskedelmi forgalomra alapozza igen jelentős mérték? kapacitásnövelését. Az amerikai kormány közvetlen megrendelése is szerepet játszhat a cég döntésében, hiszen mind a katonai, mind a lakosság védelmét szolgáló stratégiai készletezési célokra valószínűleg nagy mennyiségben vásárol mostanában az amerikai állam.

Az eddigi gazdaságtörténeti tapasztalatok szerint a gyógyszeripar ugyan általában védettebb a rövid távú gazdasági válságokkal szemben, de hasonló világgazdasági lassulások közepette ekkora fellendülésre még nem volt példa. Korunk klasszikus népbetegségei, valamint az új világpolitikai helyzet valószínűleg további lökéseket ad majd a gyógyszerfogyasztásnak. A társadalmak és a "piacok" – végső soron az azokat alkotó egyének – megnyugtatására a jelenlegi helyzetben egyre több eszközt bevető kormányok is egyre nagyobb mértékben veszik igénybe a gyógyszeripar kínálta megoldásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!