hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milyen hatásai lehetnek az amerikai elnökválasztásnak a hazai belpolitikára?
Magyarország helyzete már az elnökválasztási kampány során is szóba került
Milyen hatásai lehetnek az amerikai elnökválasztásnak a hazai belpolitikára?

Fotó: AP / Manuel Balce Ceneta

2020. 11. 12.
A világ minden országában feszült figyelemmel követték nyomon az amerikai elnökválasztási kampányt, majd a szavazatszámlálások eredményeit. Nem véletlenül: az amerikai elnök személye az egész világ politikájára, gazdaságára hatással van, így Magyarországéra is.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Magyarország helyzete már az elnökválasztási kampány során is szóba került. Joe Biden egy beszédében ugyanis azt mondta, hogy a NATO-t a széthullás veszélye fenyegeti, ami szerinte a Fehéroroszországban, Lengyelországban és Magyarországon történtekből látható. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint ennek a kijelentésnek semmi köze a valósághoz. Elmondta, hogy azért vonhatta be Biden Magyarországot az elnökjelölti kampányba, mert Orbán és Trump több kérdésben hasonló álláspontot képvisel (különösen, ami az illegális migrációt, a határvédelmet, a biztonságot, a családok támogatását és a keresztény közösségek megvédését illeti).

Később Szijjártó Biden ukrajnai korrupciógyanús ügyeiről beszélt, hogy alelnökként „kis túlzással többet járt Ukrajnába, mint a Washingtonon kívüli, vidéki Amerikába”. A külügyminiszter úgy ítélte meg, hogy az amerikai kormány Obama hivatali ideje alatt folyamatosan kioktatta, bírálta és támadta a közép-európai országokat, köztük Magyarországot is, ehelyett azonban a saját kétes ügyeiket kellene tisztázniuk. Valóban, az Obama-kormány idején több hazai tisztviselőt, például a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) elnökét kitiltották az Egyesült Államokból, korrupciós botrányokra hivatkozva. André Good­friend, az amerikai nagykövetség akkori ügyvivője azt mondta, a kitiltások okai rendszerszintű problémákban gyökereznek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!