Kanye West Wakandát csinálna Amerikából?
Alakul a 21. század eddigi legbizarrabb választási programja
Kanye West Wakandát csinálna Amerikából?

Wakanda országa a Fekete Párduc című filmből(Forrás: Youtube/Marvel Entertainment)

Nagy port kavart a rapper és sneaker mogul Kanye West függetlenség napi tweetje, miszerint ő is elindul az elnöki székért. Programjáról eleinte nem sokat lehetett tudni, ám a tegnapi nap folyamán már több minden világossá vált a szokványosnak csöppet sem mondható aspiráns terveivel kapcsolatban.

West a Forbes-nak adott egy meglehetősen csapongó interjút, melyben többek között elmondta, hogy már nem támogatja Trumpot, Joe Bident unalmasnak tartja, sőt saját pártot alapít Szülinap Párt néven. A kusza és kissé összefüggéstelen nyilatkozatból egy nem kevésbé zavaros elnöki „program” látszik kibontakozni.

Letette a piros sapkát

A rapper korábban Trump felé mutatott szimpátiája, valamint az elhíresült fehér házi látogatása, ahol egy káromkodásokkal alaposan megtűzdelt „beszédet” mondott, erős visszatetszést váltott ki a liberális körökből. Sokan már egyenesen a zenészi karrierje végét prognosztizálták. Ő azonban minderre fittyet hányva azt is kijelentette, hogy csak az ikonikus piros Make America Great Again sapkában hajlandó fellépni.

Az interjú tanúsága szerint azonban ennek az időszaknak vége, Kanye „leteszi a piros sapkát”. Döntését különösebben nem indokolta meg, elmondása szerint számára „az egész egy nagy katyvasznak tűnik” és nem igazán tetszett neki, mikor a George Floyd halála körüli zavargások miatt az elnök a Fehér Ház bunkerébe menekült. Mindazonáltal elismerte, hogy Trump lehetővé tette, hogy Isten továbbra is a közbeszéd része maradjon az országban.

„Joe Biden? Hagyjuk már!”

Nem volt azonban ilyen finom a demokraták jelöltjével kapcsolatban, akit így jellemzett:

„Joe Biden? Hagyjuk már! Obama különleges volt, Trump is. Én is az vagyok. Amerikát különleges emberek kell, hogy vezessék. Bill Clinton? Ő is különleges volt. Joe Biden viszont egyáltalán nem az.”

West ismét kikelt a fekete lakosság manipulálásával szemben, szerinte a közösségi médián keresztül tudatosan nyomasztják a feketéket, hogy ők csak a demokratákra szavazhatnak. Elmondása szerint a MAGA sapkát is ezzel szembeni tiltakozásként hordta. Reagált Biden elhíresült mondatára is, miszerint akinek gondot okoz, hogy a demokratákra vagy a republikánusokra szavazzon, az valójában nem is fekete. West szerint neki is, Trumpnak is ideje leköszönni.

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Planned Parenthood és az „ördög munkája”

Kanye megerősítette a Forbes magazinnak, abortusszal kapcsolatos álláspontját. „Életpárti vagyok, mert a Biblia szavát követem”, illetve a Planned Parenthoodot, Amerikai legnagyobb abortusz-klinika hálózatát a „fehér felsőbbrendűséget hirdetők” eszközének nevezte, amit az „ördög munkájának” kivitelezésére használnak. 

A George Floyd halálát követő rasszista feszültségek fokozódása mentén az amerikai életpártiak újra reflektorfénybe helyezték Margaret Sangernek, a Planned Parenthood alapítójának rasszista, eugenika-párti nézeteit, és azt a tényt, hogy a kisebbségeket aránytalanul nagy számban célozzák abortusszal.

Csak a múlt hónapban New York Planned Parenthoodjai alkalmazottjainak egy csoportja nyílt levélben követelte a mostmár ex-vezérigazgató, Laura McQuade elmozdítását állítólagos rasszizmusa és „mérgező munkakörnyezet teremtése” miatt. Levelükben Sanger rasszista örökségére is kitértek.

Harc a „fenevad bélyege” ellen 

West kijelentette, hogy egyik legfontosabb feladatának a rendőri brutalitás visszaszorítását tekinti majd. Kínával kapcsolatban pedig szimpátiáját fejezte ki; szerinte nem lehet őket felelőssé tenni a koronavírusért.

A rapper (aki egyébként maga is átesett a víruson) fenntartásokkal kezeli a COVID-19-cel szembeni oltóanyagokat.

„Ez a fenevad bélyege, mindenféle dolgot ki akarnak találni, hogy ne léphessünk be a menny kapuin”

– mondta. Szerinte inkább imádkozni kell és abbahagyni az olyan cselekedeteket, amik feldühítik Istent.

Elmondta azt is, hogy helyre kell állítani Isten félelmét és szeretetét, mivel az „ördög emberei” kiszorították az imát az iskolákból. Érdekes, hogy Kanye West egyfajta Istentől kapott küldetésként tekint indulására. Szerinte Isten döntése lesz, hogy idén vagy 2024-ben kell-e megnyernie a választást, ugyanakkor meg van győződve róla, hogy Isten szólt hozzá, hogy el kell indulnia a voksoláson. Amerikát Isten országának nevezte, magát pedig Jézus szolgájának, aki minden lehetőségével őt akarja szolgálni.

Az adókkal kapcsolatban West megjegyezte, bár ő nem különösebben ért a területhez, fel fogja kutatni a „legjobb istenfélő szakértőket”, akik majd előállnak a „legjobb megoldással” és az lesz a válasza mindenre, amivel kapcsolatban nem tájékozott.

„Ezzel kapcsolatban még nem kutattam eleget”

Ami egy esetleges West-adminisztráció igazi abszurditását adná (a győzelmén túl), az Kanye totális gyakorlatlansága a politika területén. Elmondása szerint még nem is szavazott soha, a stábja pedig még mindig nem állt fel: egyelőre feleségére, Kim Kardashianra és Elon Muskra támaszkodik mint tanácsadókra. Alelnökjelöltjének egy nagyjából senki által nem ismert wyomingi prédikátort, Michelle Tidball-t nevezte ki. Szíve szerint republikánusként indulna, ám mivel Trump miatt ez nem lehetséges, a rapper saját pártot alapít Szülinap Párt névvel, mivel ha nyer, „az mindenkinek a szülinapja lesz”, (bármit is jelentsen ez).

A kérdésre, miszerint milyen külpolitikát folytat majd, elmondta, hogy ezt még nem igazán találta ki, szerinte elsősorban „magunkra kell koncentrálnunk”, ám Amerikát meg kell védeni a hadsereggel. Beismerte azt is, hogy még „nem rakta össze a puzzle minden részét”, ám tapasztalatlanságát szemlátomást igyekszik a hangzatos közös innováció és együtt haladás programjával ellensúlyozni, ehhez pedig a modellt a Fekete Párduc című film Wakanda nevű városának működésében látja, ami a technológiára alapuló fejlődésnek köszönhette jólétét.

West azt is hangsúlyozta, hogy ő nem feltétlenül politikaként tekint majd a tevékenységére, hanem inkább dizájnolásként, erre példának pedig a Nike-val közösen készített Yeezy sneaker-kollekció elkészítését hozta fel. Hogy ez a fajta design-kormányzás milyen következményekkel járna Amerikára és a világra nézve, azt egyelőre nem könnyű megjósolni, különösen úgy, hogy a YES! szlogennel futó Kanye-kampány győzelmi esélyei jelenleg nagyjából annyira erősek, mint West külpolitikai tájékozottsága.
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!