Kanye West is indul az elnöki székért
A rapper is szeretne a Fehér Házban lakni, programja viszont még nincs
Kanye West is indul az elnöki székért

Forrás: AP Photo/Michael Wyke

Ha megvalósulna az elképzelhetetlen és megnyerné az elnökválasztást, Kanye West személyében az Egyesült Államok megkapná második fekete bőrű és első rapper elnökét. De talán az abszurditást nem lehet idáig fokozni. 

West szombati bejelentése, miszerint indul az elnökválasztáson, elég sok kérdést felvet. Az információk szerint még nem is regisztráltatta a nevét a Szövetségi Választási Bizottságnál (FEC). Az egyetlen „Kanye” nevű elnökjelölt eddig a bizottság adatbázisa szerint egy zöldpárti induló, akinek összesen 0 azaz nulla dollárt sikerült összegyűjtenie. Milliárdosként Westnek valószínűleg ennél többet is sikerült volna.

Ezen kívül egyelőre kampánystábja sincs és az aláírások gyűjtése is hátravan, melynek határideje már több államban lejárt, ám a matematikai esélye még mindig adott annak, hogy harmadik (és független) jelöltként az ő neve is ott legyen novemberben a szavazólapokon. Bár ehhez igencsak gyors kezdésre lesz szükség, mivel a koronavírus sincs igazán segítségére manapság a későn eszmélő elnök-aspiránsoknak az aláírásgyűjtésben.

Ha ugyan bizonyos feltételek hiányoznak is, a vízió nem. Legalábbis West szombati Twitter-bejegyzése szerint, melyben az indulását bejelentette:

„Be kell teljesítenünk az Amerikában rejlő ígéretet; bíznunk kell Istenben, közös víziót kell kialakítanunk, és közösen kell építenünk a jövőnket. Elindulok az Egyesült Államok elnökségéért.”

 

Posztját pedig a #2020VISION hashtaggel is ellátta.

Habár közvélemény-kutatási adatok még nem állnak rendelkezésre West népszerűségével kapcsolatban, híres támogatókból egyelőre nincs hiány. A bejelentést követően természetesen felesége, Kim Kardashian, és meglepőbb módon a techmágnás Elon Musk is azonnal feltétlen támogatásáról biztosította a mostanában Ye néven futó rappert. Pénzből tehát nem lenne hiány.

 

Egyelőre nem világos, pontosan milyen programmal szállna ringbe a 21 Grammy-díjas celeb, bár korábban új munkahelyek millióit ígérte, amennyiben elnök lesz.

Azt sem lehet biztosan tudni, hogy ha tényleg eljut a novemberi választásokig, Trumptól vagy Bidentől tud-e majd szavazatokat lopni, vagy netán egyiküktől sem.

West Trump iránti szimpátiája ismert, akár ha az elhíresült fehér házi látogatására gondolunk, akár az áprilisban a GQ-nak adott interjújára, melyben kijelentette, hogy szavazni fog novemberben és mindenki tudja is, hogy kire. Hozzátette azt is, hogy szerinte tévedés azt várni, hogy csak mert valaki fekete, automatikusan egy demokrata jelöltre adja le a voksát, és hogy a média manipulálja ezzel a kérdéssel a feketéket. Máshol pedig dicsérte a Republikánus Pártot, amiért felszabadította a rabszolgákat, a csupán bőrszín alapján történő szavazást pedig lelki rabszolgaságnak nevezte.

Kérdés azonban hogy mindezek mellett mégis mekkora hatást tud majd gyakorolni a választás kimenetelére, hiszen ahogy Larry Sabato, a Virginiai Egyetem Politika Központjának igazgatója is megfogalmazta: Westnek

„már azon is sokat kell dolgoznia, hogy egyáltalán meggyőzzön bennünket arról, hogy komolyak a szándékai.”

Az állítás amiatt is helytálló lehet, mivel nem először hangzik el hasonló ígéret Kanye szájából. 2015-ben egy MTV Video Music Awards-on jelentette be ilyen jellegű szándékát, és ezt tavaly is megerősítette, bár akkor 2024-re datálta indulását. A rossz nyelvek szerint az egész őrület nem is szól másról, csak arról, hogy a rapper nagyjából egy hete megjelent Wash Us In the Blood című kislemezét népszerűsítse.

Annyi bizonyos, ha Kanye West mégis komolyan gondolja az indulást, igencsak érdekes 120 nap következhet a választásokig.
 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!