hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jó-e nekünk, ha a Mesterséges Intelligencia dönt?
A jövő nagyon más lesz
Jó-e nekünk, ha a Mesterséges Intelligencia dönt?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 12.
A mesterséges intelligenciával kapcsolatos geopolitikai aggodalmak eddig leginkább pusztító háborúkat vetítettek előre. A technológia fejlődése azonban jóval több területet érint a kémkedéstől a szervezett bűnözésen át etikai vitákig – könnyen felforgatva a világ jelenlegi berendezkedését.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Kétezer-harminckilencben erőszakos kormányellenes tüntetések kezdődnek Berlinben, ahol emberek ezrei vonulnak az utcára, kormányzati épületeket rongálnak meg, bankokat fosztanak ki, a vandalizmus néhány nap alatt átterjed más német városokra is. A német hírszerzés vizsgálatot indít, hogy mi váltotta ki a tüntetéseket, és arra jutnak, hogy egy mesterséges intelligenciára (MI) alapuló rendszer hónapokon keresztül hamis híreket generálva félretájékoztatta a német közvéleményt a kormány tevékenységéről, kiváltva a tiltakozásokat. Kiderül, hogy a történtek mögött a CIA áll, az Egyesült Államok így akarta befolyásolni a közelgő német választásokat – mindezzel súlyos válságot idézve elő a két ország kapcsolatában. 

A fiktív példát Abishur Prakash jövőkutató írja a Go.AI – A mesterséges intelligencia geopolitikája című könyvében annak illusztrálására, hogy az MI alapjaiban változtatja meg a kémkedés és a közvélemény manipulálásának eddigi gyakorlatát. Bár a geopolitika és technológia kapcsolatára fókuszáló szakértő ilyen és hasonló felvetései a valóságtól elrugaszkodottnak tűnhetnek, érdemes egy gondolatkísérlet erejéig áttekinteni, hogy miként befolyásolhatja az országok közötti viszonyokat az egyre dinamikusabban fejlődő új technológia. Az MI ma már nemcsak a Facebook-tartalmak vagy a Google-hirdetések személyre szabását szolgálja, hanem számos területen kísérleteznek vele az orvostudománytól a marketingig. Az Egyesült Királyság egyik kórházában egy erre alapuló alkalmazással 80 százalékos pontossággal tudják előre jelezni, hogy mikor halnak meg a szívbetegségben szenvedő betegek (az orvosok csak 60 százalék pontossággal képesek erre); Dániában egy startup applikációja segélyhívásokat hallgat végig, és megmondja, ha valakinek szívrohama van; vannak olyan programok, amelyek telefonhívásokat tudnak lebonyolítani úgy, hogy a hívott fél nem veszi észre, hogy nem valós személlyel beszél; sőt Japánban egy reklámügynökség már a kreatív igazgatói posztot is egy MI-nek osztotta ki, mert jóval hatékonyabb hirdetéseket tud készíteni, mint az emberek. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!