hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Deepfake
Ne higgy a szemednek!
Deepfake

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 16.
„Persze, hogy igaz, a saját szememmel láttam!” – Könnyen lehet, hogy ez a mondás hamarosan idejétmúlttá válik. Új, különböző innovatív technológiák ötvözetének köszönhetően nemsokára annak sem hihetünk, amit a képernyőn valósnak látni vélünk.

Közeleg a kor, amikor az átlagemberek és a hírességek minden, a médiában megjelent mozdulatát gyanakodva kell néznünk, mert reális esély van rá, hogy a képek és videók, amiket látunk valójában hamisak. Hogyan lehetséges ez? Egy mesterséges intelligencia által folyamatosan fejlesztett tanuló algoritmus terméke által, a technológia neve: deepfake.

A deepfake kifejezés a deep learning – vagyis egy speciális, neurális hálózatokat használó tanuló algo­rit-mus fajta, valamint a „fake” vagyis a hamis szavak összevonásából lett kialakítva, a kifejezés a modern technológiák széles tárházát takarja. A deepfake – ahogyan már írtunk róla – nem egy új, önálló dolog, hanem több csúcstechnológiás eljárás kreatív ötvözete, mint például a már említett neurális hálók, tanuló algoritmusok és a mesterséges intelligencia. Történetében érdekes, hogy bár csúcstechnológiáról van szó, nem egy amerikai, orosz vagy kínai kutatólaboratóriumból szivárgott ki, hanem az internet legnagyobb fó­rum hálózatáról, a Redditről szárma­zik, amelynek egyik felhasználónevéből ered a deepfake név is. Ez a felhaszná­ló „deepfakes” néven készített olyan pornóvideókat, amelyekben a szereplők fejét lecserélte hírességekére. Ez önmagában nem lett volna annyira meglepő vagy forradalmi dolog az interneten. Az érdekes benne valójában az, hogy ezeket a videókat egyetlen ember mindössze egy asztali számítógépet használva, ingyenes eszközöket kombinálva készítette el.

Tavaly a deepfake radikális minőségi javuláson ment keresztül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!