Reménytelivé tesz a gyakori bibliaolvasás - derül ki a Harvard friss felméréséből
Bár 2020 mindenkinek kihívást okozott, a Szentíráshoz fordulók jobb lelkiállapotban vészelték át
Reménytelivé tesz a gyakori bibliaolvasás - derül ki a Harvard friss felméréséből

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 22.
Az embert próbáló időkben sokan keresik a kiutat, megoldást vagy legalábbis enyhülést adó forrásokat. Az American Bible Society (Amerikai Bibliatársaság) és a Harvard Egyetem Human Flourishing programjának közös, az Egyesült Államokban végzett felmérése erős összefüggést talált a remény és a bibliaolvasás között.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A gyakran Bibliát olvasó megkérdezettek 33 ponttal reménytelibbnek határozták meg magukat, mint azok, akik rendszertelenül nyúlnak a Szentíráshoz a hat hónap különbséggel, ezer ember megkérdezésével végzett két felmérésen. 

Egytől 100-ig terjedő skálán, ahol a 100 jelenti a legreménytelibb állapotot,

azok, akik három-négy alkalommal veszik kézbe a Bibliát évente 42-őt, akik havonta olvassák, 59-et, akik hetente, 66-ot, akik pedig heti több alkalommal is elmerülnek benne egészen magas, 75-pontot jelöltek meg.

Érdekes módon azok, akik soha nem olvassák a Bibliát, enyhén reményteljesebbek, mint azok, akik ritkán olvassák azt, azonban öt ponttal kevésbé reménytelibbek, mint akik havi rendszerességgel veszik kézbe a könyvek könyvét.

A bibliaolvasás, más közösségi hitéleti tevékenységek, gyülekezetbe vagy imacsoportba járás mellett úgy tűnik szintén hozzájárul az emberek jólétéhez és boldogságához, állítja Tyler VanderWeele, a Human Flourishing Program vezetője a Harvard Egyetem T. H. Chan Közegészségügyi Tanszékéről.

Az eredmények összhangban vannak a vallási hovatartozás és az emberi virágzás kapcsolatát vizsgáló egyéb tanulmányokkal, állítja VanderWeele. 

Azok az emberek, akik gyülekezetbe járnak és Bibliát olvasnak, általában boldogabbak, kevésbé valószínű, hogy öngyilkosságot követnek el, és nagyobb a céltudatosság is az életükben.

A kétlépcsős tanulmány azért is különleges, mert a koronavírus előtt és utána is vizsgálta az emberek állapotát az Egyesült Államokban. Az első felmérésre januárban, a másodikra pedig júniusban került sor, amikor már több mint két és félmillió fertőzöttről lehetett tudni, az amerikai halálos áldozatok száma pedig 125 ezerre rúgott.

Úgy tűnik, hogy az igeolvasás a COVID-19 kezdete után után érte el a csúcspontját - a legmagasabb szintet az elmúlt évekhez képest -, de ezután június vége felé jelentősen visszaesett. Ez egy általános tendencia, traumát elszenvedése esetén, mondja Scott Ross, az American Bible Society munkatársa. 

"Bár nyugtalanító időkben sokan a Biblia felé fordulnak, gyakran egy idő után abbahagyják az olvasást." 

A felmérés adatai azt sugallják, hogy a Bibliát rendszeresen forgató és istentiszteleteken részt vevő amerikaiak sokkal jobban teljesítenek a jóléti kategóriákban, beleértve a lelki és testi egészséget, a mély karaktert és az erényt. Sőt, általában nagyobb anyagi és materiális stabilitást is élveznek, mint passzív társaik. 

(Christianity Today/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!