hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Utazás egy fekete lyuk mélyére

75 évvel ezelőtt, 1945. január 27-én szabadult fel az a náci koncentrációs és haláltábor, amely egyértelműen a zsidóság ellen a nemzetek által elkövetett legnagyobb gonosztett, a teljes kiirtásukat célul kitűző holokauszt szimbólumává vált. Rendhagyó emlékezésként egy virtuális sétára hívjuk az olvasót ennek a fekete lyuknak a mélyére.

Vita a nemzeti emlékezetről

Úgy tűnik, sehogy sem akar enyhülni az Izrael és Lengyelország között kialakult feszültség, aminek egyik fő eleme a holokausztvita, azon belül is a lengyelek szerepvállalása a vészkorszakban. Mivel nem kapott szót, a lengyel elnök nem megy el a jeruzsálemi Auschwitz megemlékezésre.

Eltávolítani minden áron!

Donald Trumpot hamarabb akarták kilökni a politikából, minthogy rendesen belefoghatott volna. A megbuktatási terv most az impeachment Szenátus előtti eljárásában minden korábbinál erőteljesebben dübörög. Érdemes azonban visszatekintenünk az előzményekre is.

Hit és értékek

Ki állíthatja meg a gyilkos robotokat?

Lehet-e fegyvert adni egy robot kezébe? Mi biztosítja az emberi kontrollt a jövő háborúiban? A Hetek részt vett egy brüsszeli konferenciabeszélgetésen, amelyet az amerikai hadsereg mesterséges intelligencián alapuló fejlesztésekért felelős parancsnoka tartott a „gyilkos robotok” kihívásairól.

HÁTTÉR

Nem csak a férfiak sportja

A labdarúgás az elmúlt évtizedek során a világ legnépszerűbb sportágaként vonult be a köztudatba, a világ minden táján fellelhetőek futballklubok és –bajnokságok. Napjainkban iparággá nőtte ki magát, amely több millió embernek nyújt munka- és karrierlehetőséget. Mi lehet az oka, hogy az elmúlt több mint száz évben nem tudta elfogadtatni magát egyöntetűen a női labdarúgás?

Nem a maguk dicsőségét keresik

Bejárta a világsajtót az a videó, amelyben Roberto Firmino, a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool csatára megkeresztelkedik. Nem ő az egyetlen sztárfocista, aki nyíltan megvallja keresztény hitét.

Védett ragadozók

Botrányt okozott Francia­országban egy megrázó könyv, melyet egy nyíltan pedofil író egykori áldozata írt. A heves vita oka, hogy a „felvilágosult” értelmiség körében a hatvanas évek óta haladó gondolatnak számít a pedofília elfogadása, s az elit különösen elnéző a művészek esetében.

Terror, emberrablások, digitális üldözés

A földön minden nyolcadik keresztény, mintegy 260 millió hívő – 15 millióval több, mint 2018-ban – él olyan országban, ahol „erős” vagy „nagyon erős” a keresztényüldözés – derül ki az Open Doors legfrissebb jelentéséből. Különösen aggasztó az afrikai keresztények helyzete és a digitális üldözés megjelenése.

Műkincsvadászok

2003. április 12-én, csütörtökön hajnalban többezres, pisztolyokkal, baltákkal, késekkel és botokkal felfegyverkezett tömeg hatolt be az Iraki Nemzeti Múzeum épületébe, miközben azt ordítozta: „Nincs hatalom, nincs állam, azt csinálunk, amit akarunk! Azt viszünk el, amit akarunk!” Így kezdődött az ókori Mezopotámia területén feltárt régészeti leletek egyik leggazdagabb gyűjteményének kifosztása, amit egy szakértő – joggal – „az évszázad műkincsrablásának” nevezett.

Hadüzenet a börtönbiznisznek

„Szinte mindent elkövettem, amire csak gondol, de gyereket és nőt nem bántottam” – mondta a Heteknek a több mint 30 éves börtönbüntetéséből bő egy esztendővel ezelőtt szabadult István, aki több mint 9 millió forint kártérítést kapott a rossz börtönkörülmények miatt.

KÁVÉSZÜNET

Bearanyozott küldetés

Az elektronikus zene a komolyzenéből fejlődött ki, és hiszem, hogy Isten ezen a zenén keresztül is meg tud érinteni embereket – mondja ifj. Balogh Ferenc, a Hidden Kingdom frontembere. Küldetés című albumuk aranylemez lett.

Wellness, ami elvesz

Ha tudtam volna, amikor felkértek e cikk megírására, hogy addigra már hozzászólás-lavinává terebélyesedett a Schobert Norbi (a későbbiekben csak Norbi) megnyilatkozása nyomán kialakult médiavisszhang, akkor nem biztos, hogy elvállalom, de a dolog tényleg bosszantó, és a hév kötelez.

Arcok harca

Az arcfelismerést nem egy nyomozó-hatóság használja már a biztonságra hivatkozva. most olyan fejlesztéseket adnak el nekik, amelyek végleg felszámolhatják a privátszférát.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!